Як відкрити рахунок у польському банку

Приїжджаючи в Польщу на роботу або навчання, варто з перших днів подбати про відкриття рахунку та наявності платіжної картки польського банку. Причин для цього достатньо: оплата проїзду в громадському транспорті, зручний розрахунок в магазинах і сервісах, можливість не хвилюватися за збереження коштів і не носити із собою гаманець із готівкою.

Крім того, з питанням, як відкрити рахунок в польському банку, ви зіткнетеся безпосередньо при працевлаштуванні, адже роботодавцю потрібно надати номер рахунку для зарахування заробітної плати.

ЗМІСТ

1 Вибір банку для відкриття рахунку

2 Що необхідно іноземцю для відкриття рахунку в банку

3 Відкриття рахунку в банку юридичною особою

4 Отримання кредиту в Польщі за наявності рахунку

5 Особливості відкриття депозиту в польському банку

6 Скільки коштує користування рахунком у Польщі

7 Можливості перевірки рахунку

8 Банківська картка як незамінний атрибут сучасної людини

Вибір банку для відкриття рахунку

Оскільки в Польщі велика кількість банків, складно відразу визначитися, який із них більш вигідний, надійний і перспективний.

вибір банківської карти

 

З цим можуть допомогти спеціальні сайти, які роблять своєрідний огляд банків та їхніх послуг, починаючи від випуску карти і закінчуючи кредитуванням нерухомості.

До таких сайтів можна віднести:

  • direct.money.pl
  • najlepszekonto.pl
  • topkontabankowe.pl
  • jakibankwybrac.pl
  • kontabankowe24

Під час вибору банку варто звернути увагу на те, наскільки він великий, чи бере участь у Фонді банківської гарантії, а також на те, як розгалужено по країні мережу відділень і банкоматів. Перш ніж звертатися в конкретне банківське відділення, незайвим буде уточнити вартість обслуговування, наявність інтернет-банкінгу та швидкість проведення операцій.

Що необхідно іноземцю для відкриття рахунку в банку

Польські банки лояльно ставляться до клієнтів-іноземців і готові співпрацювати, навіть якщо ви погано розмовляєте польською.

Щоб розмова з менеджерами була більш продуктивною, краще підготуватися до питань, які можуть бути поставлені:

  • імена батька і матері;
  • дівоче прізвище матері;
  • адреса проживання;
  • адреса проживання в Польщі;
  • чи працюєте ви в Польщі;
  • польський номер телефону.

Щоб стати клієнтом банку, необхідно підготувати певні документи. Які саме – залежить від банку, але, як правило, скрізь потрібні: закордонний паспорт, а також документ, що підтверджує легальність перебування в Польщі (якщо в’їзд здійснений не в рамках безвізового режиму).

Деякі банки можуть також вимагати:

  • номер ідентифікаційного коду країни проживання;
  • PESEL – персональний ідентифікаційний номер особи в Польщі;
  • заяву про місце проживання.

Рахунки в банку відкривають приблизно за півгодини. Спочатку співробітник банку вносить в програму дані паспорта, сканує його. Потім ставить вищевказані питання і знайомить з умовами користування рахунком і картою, коротко пояснює базові функції інтернет-банкінгу.

Безпосередньо картку у відділенні не видають – вона протягом тижня вирушає за вказаною поштовою адресою проживання в Польщі.

Варто зауважити, що багато банків в Польщі пропонують додаткові опції: можливість залишити на сайті попередню заявку на відкриття рахунку або скористатися послугами кол-центру. Після цього для підписання договору від банку надсилається кур’єр із документами до вашого будинку або на роботу.

Відкриття рахунку в банку юридичною особою

Оскільки економіка Польщі стабільна і держава зацікавлена в припливі свіжого капіталу, бізнес в цій країні почувається досить комфортно. Поява нових фірм, а також філій і дочірніх підприємств іноземних компаній тут не рідкість.

Безумовно, для їх успішної діяльності потрібен рахунок у польському банку. У порівнянні з відкриттям рахунку фізичною особою для оформлення на юридичну особу надається більша кількість документів:

  • нотаріально завірене свідоцтво про реєстрацію фірми;
  • нотаріально завірені копії статуту фірми;
  • документи, що вказують дані осіб, у яких буде право розпоряджатися рахунком (надаються польською мовою).

Крім цього, банки з метою недопущення легалізації коштів, отриманих незаконним шляхом, часто вимагають більш детальну інформацію:

  • посвідчення особи власника;
  • підтвердження джерела походження коштів;
  • анкета з описом мети відкриття рахунку і планованих операцій по ньому;
  • поштові адреси і контактні дані компанії.

Рішення про відкриття рахунку приймається в період від 3 до 10 днів, послуга коштує до 100 злотих. Оплата за обслуговування рахунку, відкритого на фірму, відрізняється в залежності від банку, але, як правило, чим більша кількість і на велику суму проведено транзакцій, тим дешевше для клієнта будуть банківські послуги.

Деякі банки надають додаткові пільги. Наприклад, PKO Bank Polski SA пропонує для компаній, що працюють менше року, обслуговування без комісії протягом 6 місяців без додаткових зобов’язань.

Отримання кредиту в Польщі за наявності рахунку

Приїхавши до Польщі на навчання, роботу або ПМЖ, мігранти нерідко стикаються з нестачею грошей. Вихід зі становища – позика коштів в банку, тим більше в Польщі процентні ставки по кредитах одні з найнижчих. Вони залежать від форми кредиту і коливаються від 3,5% за іпотечним кредитом до 11% на грошові кредити.

отримання кредиту

За умови виконання певних умов кредит видають іноземцю. Під час видачі кредиту банк пильно вивчає платоспроможність клієнта, його кредитну та банківську історію. У цьому випадку наявність рахунку відіграє величезну роль, оскільки після аналізу банком всіх операцій по ньому шанси на позитивну відповідь зростають.

Також необхідно мати рахунок для отримання онлайн-кредитів, які пропонує, наприклад, сервіс Szybkagotowka.

Особливості відкриття депозиту польському банку

У порівнянні з країнами пострадянського простору Польща може похвалитися стабільністю банківської системи. Усі вклади тут захищені Фондом банківських гарантій, який контролює держава.

Правда, ціною таких гарантій є наднизький відсоток за вкладами – в національній валюті він коливається в межах 4%, ще менше–  в іноземних валютах. При цьому із суми процентних доходів необхідно додатково платити податок: для резидентів Польщі він складе 19% від доходу, а для нерезидентів розрахунок складніший і передбачає надання довідки-сертифіката про резидентство.

Розміщення коштів на депозитному рахунку за кордоном можливо тільки на час навчання або роботи в Польщі.

Для українців законодавчо передбачається закриття депозитного рахунку перед поверненням на батьківщину. Але є варіант надання ліцензії на розміщення валюти за кордоном. Процес отримання цієї ліцензії досить трудомісткий, і коштує вона близько 40 євро.

Правда, банки в Польщі, коли оформляють депозити, діють виключно в рамках польського законодавства і ніяких ліцензій не вимагають, зберігаючи при цьому конфіденційність банківського вкладу, але, чи припустимий такий обхідний сценарій, кожен вирішує сам.

Безпосередньо в банку для відкриття депозитного рахунку потрібен документ, що засвідчує особу. Також банк може запитати про постійне місце проживання і в деяких випадках попросити підтвердження джерела доходів.

Скільки коштує користування рахунком у Польщі

Банківська система Польщі зацікавлена в тому, щоб залучити до користування своїми послугами максимальну кількість клієнтів. Один зі способів досягнення цього – безкоштовне відкриття рахунків. За обслуговування рахунку плата також може бути скасована, але для цього клієнт повинен дотримуватися ряду умов.

У банках перелік вимог відрізняється, ознайомитися з ними більш детально можна в таблиці:

 

ОпціїBank MillenniumING Bank?l?ski PKO BankPolski Pekao Bank
Умови для безкоштовного користування карткоюНадходження на рахунок щонайменше 1000 PLN на місяць і мінімум 1 платіж з картиТранзакції на суму 200 PLN на місяцьТранзакції на суму 300 PLN на місяцьНадходження на рахунок не менше 500 PLN на місяць і мінімум 4 платежі з карти
Сума користування карткою в разі невиконання умов15 PLN10 PLN6,9 PLN9,98 PLN
Перерахування грошей з відділення банку5-10 PLN9 PLN за транзакцію9 PLN за транзакцію5,99 PLN
Зняття готівки з банкоматів рідного банкуБезкоштовноБезкоштовноБезкоштовноБезкоштовно
Зняття готівки з банкоматів інших банківБезкоштовно або 5 PLN при невиконанні умовБезкоштовно3%, але не менше 5 PLN3%, але не менше 5 PLN
Зняття готівки за межами Польщі2,5%, але не менше 9 PLN0,25%, але не менше 50 PLN4%, але не менше 10 PLN3%, але не менше 10 PLN

 

Для залучення молодого покоління (до 26 років) багато банків пропонують безкоштовне користування карткою без будь-яких умов, а також інші бонуси. Наприклад, банк Pekao випускає карту, яка одночасно служить студентським квитком.

Можливості перевірки рахунку

Оскільки в сучасному світі оплата все частіше відбувається платіжною карткою, легко втратити рахунок грошам, які є на залишку. Але для клієнтів польських банків це не проблема: стан рахунку легко перевіряється в банкоматі, за допомогою інтернет-банкінгу або у відділенні банку.

Звичайно ж, найбільшим попитом користується послуга інтернет-банкінгу. Для доступу до неї клієнта при відкритті рахунка видають спеціальний код – логін. Ввівши його і особистий пароль на сайті банку, можна перевірити стан рахунку, навіть не перебуваючи в Польщі.

Якщо ж за межами Республіки Польща клієнт вирішить перевірити стан рахунку в банкоматі, слід враховувати, що послуга може бути платною.

Банківська карта як незамінний атрибут сучасної людини

банківська карта

Ще 20-30 років тому неможливо було повірити в те, що готівкові гроші почнуть виходити з ужитку. Хоча підприємства давно оплачували товари або послуги за допомогою банківських рахунків, для окремої людини здійснення транзакції за пару хвилин, не виходячи з дому, здавалося чимось далеким, але це стало реальністю.

Якщо в країнах пострадянського простору банківські карти тільки набирають популярність, то в Польщі вже набув значного поширення безготівковий розрахунок. Завдяки рахунку в банку і маленькій банківській картці достатньо прикласти картку до термінала і через кілька секунд мати оплачений проїзд, продукти, послуги, комунальні платежі. Зручність вибирати й оформляти покупку будинку, не стоячи в чергах, можливість тримати зарплату при собі й при цьому не бояться її втратити – ці та інші переваги можна отримати після відкриття рахунку в банку.