Прописка в Польщі – як оформити українцю

Приїжджаючи на роботу або навчання в іншу країну іноземці стикаються з правилами і законами цієї держави. У Польщі одним з таких правил є необхідність оформлення zameldowanie. Як прописатися в Польщі і що таке мельдунек – прописка в Польщі і розглянемо далі.

Польша фото

Кому потрібна прописка в Польщі

Польське законодавство однаково ставиться в питанні реєстрації місця проживання, як полякам, так і до іноземців, які тимчасово проживають на території цієї країни. Якщо людина перебуває в Польській Республіці більше, ніж 90 днів, оформити замельдование(прописку) необхідно. Задатися питанням прописки доведеться як приїхали на роботу по польським робочим візам вихідцям з країн СНД, так і жителям Євросоюзу, та громадянам інших країн світу.

Реєстрація за місцем проживання в Польщі для іноземців

Займаються питаннями реєстрації місця проживання громадян спеціальні відділи у місцевих органах влади або муніципалітетах. Оформлення прописки займає мінімум часу, але вимагає деякої посидючості й уважності для того, щоб не довелося проходити цю процедуру повторно.

Місцеві органи видають два види замельдования. Щодо прописки в Польщі можна почути й інше слово, мельдунек. Це те ж саме, але це слово більше в ходу у поляків.

Отже, види польської прописки:
  • Тимчасова прописка в Польщі. Частіше такий мельдунек отримують іноземці, які приїхали працювати за спрощеною схемою. У більшості випадків фірма роботодавець, при запрошенні на роботу працівника з-за кордону і надаючи житло, допомагає з оформленням такої реєстрації. Термін дії у неї – більше трьох місяців, в залежності від терміну дії робочої візи або тривалості робочого контракту.
  • Постійна прописка в Польщі. Таку реєстрацію оформляють самі поляки, а так само іноземці, у яких оформлений польський ПМП. Вона безстрокова і при зміні місця проживання доводиться міняти і мельдунек.

Прописка в Польщі, ціна

Незважаючи на загальну необхідність і обов’язковість проходження процедури реєстрації за місцем проживання людей перебувають тривалий термін на території країни, первинне замельдование в Польщі оформляється абсолютно безкоштовно.

Проте у разі втрати підтвердження того, що у вас є тимчасова прописка в Польщі, ціна відновлення цих паперів буде 20 злотих. Так що в цілях економії до документів варто ставитися уважно і дбайливо.

Як отримати мельдунек в Польщі

Для перетнули кордон країни і приїхали на тривалий термін перебування в державу визначений наступний порядок прописки в Польщі в 2017 році. Протягом двох днів після прибуття за місцем проживання громадянина Польщі, так само, як і іноземцю, необхідно звернутися у відділ муніципалітету займається реєстрацією громадян та подати пакет документів. Формально це є обов’язком усіх іноземців. Співробітник відділу перевіряє цей пакет на місці, і в разі, якщо всі документи відповідають законним вимогам, зобов’язаний видати заявнику бланк з підтвердженням прописки.

Документи, які повинен подати претендент до управління для отримання замельдования:
  • Паспорт, або інший документ, що підтверджує особу
  • Заповнену на місці латиницею заяву
  • Підтвердження легального перебування на території Польщі. Це може бути віза, карта побиту або вид на проживання в Польщі
  • Договір оренди нерухомості з обов’язковим пунктом про можливість реєстрації місця проживання. До речі договір оренди може бути не лише на квартиру, але і на місце в гуртожитку або хостелі

Важливий нюанс: фізична присутність господаря нерухомості не обов’язково, достатньо документального підтвердження того, що власник не проти того, щоб на його житлоплощі були зареєстровані треті особи.

У тих випадках, коли необхідна реєстрація осіб, які не досягли повноліття або які визнані недієздатними у відділ муніципалітету доведеться звертатися офіційним поручителів. У більшості випадків такими виступають батьки або опікуни. Іноді, для реєстрації неповнолітніх іноземних студентів, які отримують освіту в Польщі, поручителем може виступити викладач Вузу або директор гуртожитку.

Навіщо потрібна прописка в Польщі

З 2016 року скасовано всі штрафні санкції і, відповідно, пошук незареєстрованих та контроль за замельдованием не проводиться. Тим не менш, у випадку, якщо мельдунек в Польщі не отримано, при оформленні будь-яких документів можуть виникнути складності. Що дає прописка в Польщі:

  • Можливість отримання польського ідентифікаційного номера
  • Навчання в університеті (або будь-якому іншому навчальному закладі)
  • Відкриття рахунку в банку і взагалі користування всіма банківськими послугами
  • Придбання страхового поліса
  • Мельдунек на карту побиту
  • Відкриття індивідуального підприємництва
  • Оформлення документів на придбане рухоме майно

Отже, підводячи підсумок під вище сказаним можна з упевненістю стверджувати, що відповідь на питання чи потрібна прописка в Польщі, однозначно ствердна. Наявність замельдования дає цілий ряд переваг. Отримати бланк, що підтверджує реєстрацію не складно, потрібно вчасно звернутися в муніципалітет і надати досить простий пакет документів. Терміни видачі максимально стислі, а результати – приємні.

Прописка в Польщі (відео)

Пропонуємо Вам подивитися відео про те, як отримати прописку в Польщі.