Естонія стане першою країною світу з безкоштовним громадським транспортом

Минуло вже п’ять років, як громадський транспорт для жителів Талліна безкоштовний, але уряд Естонії вирішило піти ще далі і зробити його безкоштовним для всіх громадян країни.

Общественный транспорт в Эстонии фото

Якщо урядові плани будуть впроваджені на практиці, то Естонія стане першою країною в світі, де громадський транспорт стане безкоштовним для всіх жителів. Перший крок був зроблений ще в 2013 році, коли послугами громадського транспорту Талліна стало можливим користуватися безкоштовно. Для цього, людина повинен був пройти реєстрацію, підтвердивши, що він дійсно є столичним жителем і отримати зелену проїзну картку, заплативши всього 2 євро, де зафіксовані всі необхідні дані, які засвідчують особу її власника.

Глава Талліннського офісу Євросоюзу Аллан Алакула, розповіла «що муніципалітет не тільки покриває витрати, ні і отримує надлишки. Ми заробили вдвічі більше, ніж втратили з моменту введення безкоштовного громадського транспорту».

За словами високопоставленого чиновника, вільний від оплати громадський транспорт не тільки дає можливість підтримати малозабезпечені верстви населення, але при цьому стимулює мобільність груп із середніми і високими доходами, які набагато більше розважаються, ходять у ресторани, бари і кінотеатри, таким чином купуючи місцеві товари і послуги, витрачаючи більше грошей, приносячи процвітання місцевим компаніям, які в кінцевому рахунку згуртовують більше податків до бюджету Талліна.

Джерело: www.eurabota.ua