Трудова міграція позитивно впливає на Україну

У переважній більшості випадків українські громадяни їдуть працювати в інші країни з причини низького рівня оплати праці, але незважаючи на негативні аспекти цього процесу, він має і позитивні наслідки.

Цю думку в ефірі телеканалу ZIK висловив керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко.

Украинцы, которые уехали работать за рубеж фото

На переконання експерта, українці, які виїхали працювати за кордон, зокрема країни Європейського союзу, отримують нові навички та досвід, пересилають гроші рідним і близьким, істотно поповнює сімейний бюджет і одночасно є інвесторами української економіки. Також вони істотно розвантажують ринок праці країни.

«Я б не розглядав трудову міграцію в суто негативному контексті, у неї існують і багато позитивних моментів. Насамперед, вона знімає серйозний тиск на ринок праці. Навіть, якщо уявити, що інвестиції в короткі терміни збільшилися в кілька разів, потрібно від трьох до п’яти років, щоб це відбилося на ринку праці», – підкреслив Дяденко.

На думку експерта, держава має підтримувати трудових мігрантів «спеціальний державний орган, який дбав би про людей і допомагав вирішувати їх проблеми, українці, які працюють в інших країнах почували себе значно краще».

Крім цього керівник Центру правового аналізу впевнений в тому, що державні структури повинні сприяти приходу на український ринок великої кількості лоукост-перевізників для зручності українців, які могли б частіше приїжджати додому.

Джерело: www.eurabota.ua