Навчання в Польщі після 9 класу

9 січня 2015 Міністр освіти Польщі підписав указ який дає право безкоштовно навчатися в польських ліцеях, коледжах та технікумах учням іноземцям.

Українські школярі отримали можливість навчання в Польщі після закінчення 9 класів середньої школи. Учнів зараховують на перший курс без «зерувки» (підготовчого курсу).

У статті зібрана інформація про можливості безкоштовного навчання українських учнів в Польщі після 9 класу в технікумах, коледжах та ліцеях.

Обучение фото

Ви дізнаєтесь, які вимоги пред’являють до кандидатів, які документи потрібні, скільки часу займає навчання, наскільки великі витрати, перспективи працевлаштування у тих, хто має європейський диплом.

В яких навчальних закладах Польщі мають можливість продовжити освіту українці після дев’ятого класу

Після закінчення дев’яти класів загальноосвітньої школи в Україні учні мають право вступити в польські державні технікуми, ліцеї чи коледжі.

Підібрати ліцей, коледж або училище для навчання у Польщі допоможе каталог навчальних закладів. Вибирайте професійну орієнтацію і зручне для вас місце розташування. Наведіть довідки про умови навчання і проживання в Польщі українців після 9 класу. Врахуйте зручність транспортних розв’язок для поїздок по місту, в якому плануєте навчання. Дізнайтеся, як здійснити поїздку в Україну, отримати посилку або передачу від родичів.

Міністерство освіти Польщі на офіційному сайті публікує терміни реєстрації кандидатів на поточний навчальний рік.

Як вчинити в польський технікум?

Для вступу в польський технікум, коледж чи ліцей необхідно виконати декілька умов:
  1. Визначитися з професійною орієнтацією навчального закладу (шукайте опис навчальної програми в Каталозі навчальних закладів Польщі).

На сайтах деяких технікумів можна пройти тест профорієнтації, якій допоможе знайти напрям навчання, максимально розкриває природні схильності дитини.

  1. Вивчити інфраструктуру місця, в якому плануєте навчання.
  • умови проживання пропонують;
  • як вирішено питання з харчуванням та забезпеченням гігієни (туалет, душ, прання)
  • як далеко від навчального корпусу розташовано гуртожиток;
  • як доїхати до навчального закладу з України;
  • як далеко від польсько-українського кордону розташовано місце навчання.

Умови вступу

Після орієнтовного вибору професійного спрямування навчання, поцікавтеся каталогу перспективних напрямків розвитку економіки. Можливо, варто звернути увагу на нові спеціальності, які будуть дуже потрібні найближчим часом. Зробіть остаточний вибір.

Заповнюйте анкету заявку на сайті обраного вами коледжу, коледжу або технікуму. Після ознайомлення з заявкою з вами зв’яжуться для уточнення деталей.

Громадяни України допускаються до навчання:

  • БЕЗ оплати;
  • БЕЗ іспитів;
  • БЕЗ врахування середнього балу по зовнішньому незалежному оцінюванні.

Основною вимогою для здобуття освіти у польському навчальному закладі без оплати є знання польської мови на рівні В1. На співбесіді з абітурієнтами (проводиться в червні) перевіряють читання, визначають рівень володіння письмом і розмовою.

Необхідні документи

Батьки відправляють заяву директору ліцею, коледжу або технікуму з проханням прийняти дитину на навчання.

Якщо відповідь позитивний готуйте абітурієнта до тесту на знання польської мови.

Додатково необхідно підготувати:
  1. Паспорти та ідентифікаційні коди батьків учня, які будуть підписувати договір на навчання у польському установі.
  2. Для одного з батьків супроводжує дитину до місця навчання необхідно оформити закордонний паспорт.
  3. Свідоцтво про народження дитини + нотаріально завірений переклад на польську мову.
  4. Атестат про закінчення дев’ятого або десятого класу школи + переклад.
  5. Закордонний паспорт дитини.

Навчання в Польщі з картою поляка

Власники карти поляка мають право безкоштовно вчитися в державних навчальних закладах Польщі. Для вступу достатньо пройти тест на знання польської мови. Деякі навчальні заклади прирівнюють наявність карти поляка до знання мови і не вимагають проходження тесту.

До наведеного вище переліку документів додається Карта Поляка.

Як проходить навчання?

Термін навчання після дев’ятого класу становить чотири роки. Навчальний рік починається 1 вересня. Всі предмети викладалися польською мовою.

Навчання в Польщі відрізняється від навчання в Україні постійної мотивацією студентів до освоєння нових знань і професійних навичок.

Величезна увага приділяється практичним заняттям. Багато студентів після успішного закінчення ліцею, коледжу або технікуму отримують стипендії для подальшого навчання у вищих навчальних закладах (Внз)Польщі

Допомагає освоєння професії і практика у великих Європейських корпораціях за межами Польщі. Керівники підприємств часто укладають контракти зі студентами останніх курсів. До закінчення навчання більшість випускників забезпечені роботою.

Навчальною програмою передбачено вивчення двох іноземних мов. Англійська – обов’язковий. Друга мова (німецька, французька, іспанська, італійська) студент вибирає самостійно. Учні з України вдосконалюють володіння польською мовою на додаткових заняттях.

У години відпочинку можна займатися творчої, спортивної або музичної секції.

Де живуть студенти?

Житлові корпуси більшості навчальних закладів у Польщі розташовані поруч з навчальними корпусами. Фактично студенти живуть під наглядом вихователів на окремій території яка цілодобово охороняється.

У гуртожитку передбачені умови для:
  • навчання;
  • сну;
  • відпочинку;
  • живлення (є їдальні, кухні, буфети і кафе)
  • підтримання гігієни
  • занять спортом.
  • соціальні гарантії

Всі учні мають медичну страховку, страхування від нещасного випадку та право на отримання медичної допомоги рівню аналогічної допомоги польським учням на весь період навчання.

Порушення внутрішнього розпорядку гуртожитку, поганий рівень освоєння знань є підставою для відрахування.

Скільки коштує навчання в Польщі?

Навчання протягом чотирьох років у польському ліцеї, технікумі або коледжі безкоштовно для Української, але витрати все-таки є.

Студенти оплачують

Призначення платежу

Сума злотих

Медичну страховку NFZ

500 рік

Страховку від нещасного випадку PZU

500 рік

Підручники і канцелярське приладдя

200 в рік

Проживання в гуртожитку

30 місяць

Триразове харчування

300 в місяць

Необхідно передбачити кошти і на проїзд учня з України до місця навчання.

Які переваги дає польський диплом?

Навчання в польському коледжі, ліцеї чи технікумі дозволяє отримати європейську освіту. Після здачі тестування з загальноосвітніх предметів студенти отримують диплом про закінчення середньої освіти. Після здачі іспиту за спеціальністю випускники отримують диплом про середню спеціальну-освіті

Отримані в Польщі дипломи визнаються у всіх країнах Євросоюзу. При цьому навчання безкоштовне.

Міністерство освіти Польщі регулярно проводить моніторинг потрібних на ринку праці спеціальностей та вносить відповідні зміни в навчальні програми, відновлює підручники і матеріальну базу навчальних закладів. Студенти проходять практику на сучасних підприємствах у Польщі та за її межами.

Випускники мають право продовжити освіту у вищих навчальних закладах Польщі або влаштуватися на роботу в будь-якій країні Євросоюзу.

Навчання у Польщі (відео)

Пропонуємо Вам подивитися відео про навчання в Польщі.