Перетин кордону Польщі на автомобілі: правила і вимоги до транспорту

Мати машину дуже зручно, адже власний транспортний засіб економить час і дає відчуття незалежності своєму власникові. Так, відпадає потреба у послугах громадського та іншого транспорту, тому підлаштовуватися під чийсь розклад більше не потрібно. На власному авто можна спокійно вирушати в інші країни, головне дотримуватися чітко прописані умови та правила, щоб при перетині кордону не виникло проблем. Як і будь-яка країна, Польща виставляє певні вимоги до транспортних засобів та їх водіїв, яких слід дотримуватися для отримання дозволу в’їзду на її територію.

ЗМІСТ

  1. Особливості перетину кордону між Україною і Польщею: який вибрати коридор
  2. Що потрібно мати з собою при перетині кордону
  3. Що дозволено / не дозволено робити на кордоні
  4. Неоднозначні ситуації, або що потрібно знати додатково

Пересечение границы Польши на автомобиле

Особливості перетину кордону між Україною і Польщею: який вибрати коридор

Якщо ви вже бували на кордоні, то вже маєте уявлення про довжину черг. Вони дійсно дуже довгі, та ще й різні автомобілі, які намагаються обійти черзі змушують нервувати ще більше. Але навіть на цьому навчилися заробляти шахраї. Як це відбувається? У той час, коли ви знаходитесь далеко від пункту пропуску, до вас в машину може підсісти людина, яка запропонує прискорити процес (ціна питання може коливатися від 100 до 1000 грн.).

І в більшості випадків ніяк, крім обману це назвати неможливо, тому що гроші ви заплатите, а вперед проїдете десь метрів до 100. Тому краще у таких лотереях участі не брати.

Коли ви вже проїхали українську частину прикордонної зони, перед вами відкриваються два шляхи (коридори), який ви повинні правильно вибрати. Так, якщо у вас немає з собою грошей, загальна сума яких становить 10 тис. євро, або речей, що підлягають декларуванню або оподаткуванню, то слід вирушати до зеленого коридору. Він має таку назву, через спрощену і прискорену систему перевірки, оскільки не потрібно надавати додаткові документи та проходити деякі етапи контролю. Якщо ви перевозите задекларовані речі, то вам потрібно їхати в бік червоного коридору. Ще одна передумова для цього – якщо ви їдете мікроавтобусом, але в техпаспорті написано, що це вантажне або вантажопасажирське засіб, тому будьте уважні. Остання умова – це нововведення останніх років, про який деякі дізнаються тільки на кордоні.

Зеленая зона таможенного контроля

Про те, який саме коридор червоний або зелений слід вибрати, краще подумати заздалегідь, адже якщо ви зробите цей вибір неправильно, прикордонний працівник після перевірки документів має повне право розгорнути вас. Наприклад, ви повинні вибрати зелений коридор, і чомусь засумнівалися і приїхали до червоного, будьте готові до того, що вам доведеться повернутися і стояти в черзі ще раз.

Ще один момент, про який слід бути попередженим заздалегідь – це поглиблений огляд, так званий контроль «на ямі». Зазвичай, причиною цього може стати підозру або невпевненість прикордонника у ваших намірах (наприклад, після огляду машини і перегляду документів у нього залишилися питання).

І, нерідко це може статися випадково, адже іноді працівники вибирають будь-які машини і проводять їх додатковий контроль.

Але, якщо ви не перевозьте нічого забороненого, і не перебуваєте в чорному списку водіїв за порушення правил – переживати не варто, адже єдине що вам загрожує в такій ситуації це втрата часу.

Що потрібно мати з собою при перетині кордону

Що стосується самого водія і можливих пасажирів, то необхідно обов’язково мати з собою закордонний паспорт, медичну страховку і візу, яка дозволяє перебувати в Польщі чи в інших країнах ЄС. Якщо ви їдете без візи, то замість цього слід бути готовим показати інші підстави для в’їзду на територію країни, і засвідчити свою платоспроможність. Оскільки разом з вами кордон перетинає ще і ваш транспортний засіб, вимог до нього не менше. Так, необхідно надати наступний перелік документів:

  • автострахування «Зелена карта», її можна придбати заздалегідь, або ж безпосередньо на кордоні;
  • технічний паспорт;
  • нотаріальна довіреність на вас, у випадку, якщо ви не є власником даного автомобіля (її вимагає тільки українська сторона прикордонного пункту перевірки)
  • маршрутний лист, якщо ви їдете на автомобілі, який належить певній організації.

Документы которые нужны на границе

Загалом, це всі документи, які можуть вам знадобитися для вдалого перетину кордону. На всякий випадок, краще мати з собою аптечку, і можливо базовий набір інструментів для ремонту. Після перегляду документів, що наступний етап перевірки – огляд самого автомобіля та речей. Якщо по обом пунктам все добре, і питань до вас немає – вам ставлять штамп про в’їзд на територію Польщі і пропускають.

Що дозволено / не дозволено робити на кордоні

Якщо з української сторони пункту пропуску дозволено виходити з машини під час перебування в черзі, то вже на території Польщі це заборонено. Тільки коли прикордонний працівник попросить вас вийти з машини – можна це зробити. Також заборонено фотографувати або знімати на відео що-небудь, перебуваючи на кордоні, так, записи можуть попросити видалити, або навіть отримати пристрої для зйомки.

Окремим пунктом, вартим уваги, вважається дотримання всіх правил дорожнього руху, на польській стороні особливо. Справа в тому, що за кожним транспортним засобом слідкують і фіксують порушення, тому важливо не пропустити жоден з дорожніх знаків.

Потрібно бути дуже уважним, адже іноді для призначення поглибленого огляду «на ямі» досить пропустити, наприклад, знак «стоп». А це вже зовсім неприємно, по неуважності втрачати дорогоцінні хвилини, або навіть години свого часу.

Соблюдение правил дорожного движения

Останнє, але не за значенням – дотримання правил етикету. Не варто вести себе надмірно, нахабно і «качати права», це може істотно погіршити ситуацію. Краще бути ввічливим, адже навіть у разі порушення, вихованого і спокійного людини швидше відпустять, ніж того, хто сперечається і веде себе некоректно. Погодьтеся, досить безглуздо втрачати право в’їзду на територію країни через свою нестриманість.

Неоднозначні ситуації, або що потрібно знати додатково

Часто люди не знають, що у Польщі заборонено гума з шипами на колесах автомобіля, навіть взимку, оскільки в ній немає потреби в Європі, тому про це слід подумати заздалегідь. Також, дещо привертає увагу прикордонників – тоноване скло автомобіля. Так, слід дотримуватися встановлених на території Польщі вимог, оскільки це строго регламентовано. Бували випадки, коли водії знімали тонування прямо на кордоні для того, щоб їх пропустили.

Також бувають і індивідуальні ситуації, в яких люди не знають як себе вести. Наприклад, якщо ви їдете на автомобілі, який зареєстрований в Україні у Польщу щоб його продати, то можуть виникнути питання при поверненні додому? Для того, щоб вам не задавали зайвих запитань потім, слід відразу сказати про свої наміри, точніше надати декларацію про цілі поїздки під час перевірки.

Отже, для того, щоб якомога швидше і без додаткових питань і перевірок проїхати польський кордон, слід дотримуватися всі правила і ретельно готуватися до поїздки заздалегідь.