Мета: “КДБ Білорусі використав фейкові профілі, щоб посилити міграційну кризу”

Компанія Facebook Meta пов’язала білоруський КДБ із створенням десятків фальшивих профілів у соціальних мережах людей, які видають себе за журналістів та активістів, щоб розпалити мігрантську кризу на білорусько-польському кордоні. Про це повідомляє Reuters.

У мета-звіті йдеться, що було видалено 41 обліковий запис Facebook, п’ять груп та чотири акаунти в Instagram за порушення своєї політики «скоординованої недостовірної поведінки».

Помилкові профілі поширили твердження про те, що польські прикордонники застосовують силу та залякують мігрантів.

“Ці вигадані діячі публікують критику Польщі англійською, польською та курдською мовами, включаючи фотографії та відео польських прикордонників, які нібито порушують права мігрантів. Хоча люди, які стоять за ними, намагалися приховати свою особистість, але наше розслідування встановило зв’язки з Білоруським КДБ”, – йдеться у повідомленні Мета.

Проте компанія також видалила 31 обліковий запис і чотири групи у Facebook, а також чотири акаунти в Instagram, які, ймовірно, були створені в Польщі та націлені на аудиторію в Білорусі та Іраку. Вони були призначені для того, щоб відмовити мігрантів від спроб в’їзду до ЄС.

Країни Євросоюзу звинувачують Білорусь у створенні міграційної кризи на східних кордонах блоку, що спонукає тисячі людей із Близького Сходу та Африки спробувати перебратися до Польщі та Литви. Президент Білорусі Олександр Лукашенко відкинув звинувачення та поклав відповідальність за прикордонну ситуацію на ЄС.