Робоча віза до Латвії

Латвійська Республіка-країна на півночі Європи. Повноправний член Європейського Союзу. В країні створені умови для залучення інвестицій, але економічний розвиток стримується нестачею кадрів. Латвійська молодь все частіше, шукає роботу в Німеччині, Норвегії та інших більш розвинених країнах. І тому вільні вакансії часто пропонують іноземцям. Для офіційного працевлаштування громадян третіх країн потрібна робоча віза до Латвії.
rabochaya-viza-v-latviyu

У цій статті розповімо, як отримати робочу довгострокову візу в Латвію, скільки коштує оформлення, як довго розглядають заяви, які документи необхідно підготувати?

Робоча віза що це

Довгострокова робоча віза до Латвії для українців дає право на працевлаштування з повною зайнятістю та проживання протягом дії трудового договору.

Розглянемо, які види віз в Латвію бувають. Залежно від мети приїзду відкривають візи декількох видів:

  1. А — Транзитні пасажири, які здійснюють пересадку на шляху в інші держави.
  2. З — Короткочасні Шенгенські (одне-, двох – і мульти – багаторазові). Дозволяють 90 днів перебувати в країні протягом півроку. Не дають права займатися трудовою діяльністю.
  3. Довгострокова віза категорія D в Латвію дозволяє працювати, відкривати власний бізнес і жити в передбачений у трудовому контракті період. Діє від 90 днів до одного року з правом продовження.

Довгострокова національна віза до Латвії дає право відвідування інших країн ЄС та учасників Шенгенської угоди. Загальний термін перебування за межами Латвії 90 днів на півроку.

Оформити робочу візу в Латвію можливо тільки за запрошенням литовського роботодавця або компанії. Кандидат на вакансію (заявник) подає документи для відкриття тривалої візи в Консульство або Посольство Латвії в Україні після отримання запрошення або підписання трудового контракту.

Користуйтеся правильно

Після прибуття до місця роботи володар дозволу на роботу зобов’язаний зареєструвати візу і отримати в місцевому Управлінні у справах громадянства та імміграції вид на проживання. Без реєстрації робоча віза є не дійсною. У перші три дні після прибуття проходять реєстрацію у місцевому Відділі державних доходів (Податкова служба).

Працівники з тимчасовим дозволом на проживання (ВНЖ) отримують ідентифікаційну електронну ID – карту. Фактично це посвідчення особи з персональним кодом власника підтверджують право на проживання.

Іноземний працівник не може змінювати зазначене в трудовому контракті місце роботи. Порушення правил використання віз призводить до депортації.

Підготовка до отримання візи

До отримання робочої візи в Латвію необхідно підготуватися.

Поиск свободных вакансий

Знайдіть вільні вакансії, що відповідають кваліфікації на порталах працевлаштування. Зв’яжіться з роботодавцем і запропонуйте свою кандидатуру. Якщо виникла обопільна зацікавленість, детально обговоріть умови співпраці. У деяких випадках роботодавець і працівник відразу ж підписують угоду або трудовий договір про співпрацю.

Після попередньої домовленості передайте роботодавцю дані для ініціації процедури оформлення запрошення іноземного працівника.

Роботодавець реєструє на офіційному сайті Латвійського агентства працевлаштування вакансію. Вона у вільному доступі 4 тижні. Якщо знайти охочих серед громадян Латвії або ЄС не вдалося, роботодавець отримує дозвіл на оформлення робочої візи з тимчасовим дозволом на проживання для іноземного працівника.

Після отримання офіційного запрошення кандидат проходить реєстрацію на прийом в Латвійське Посольство або Консульство в Україні. У заздалегідь узгоджений час подає пакет документів для оформлення робочої візи D в Латвію.

Список документів

Подають прохання про відкриття робочої візи за три місяці до моменту виїзду.

Хочете відкрити робочу візу в Латвію підготуйте документи:
  1. Оригінал і копію закордонного паспорта з терміном дії повинен на три місяці перевищувати строк закінчення візи.
  2. Оригінал і копію внутрішнього паспорта.
  3. Онлайн на сайті Міністерства Внутрішніх Справ Латвії заповнюють на англійській або латвійською мовою візову анкету.

Дані кандидата будуть перетворені в персональний штрих код

Після заповнення усі сторінки анкети роздруковують. В день подачі проставляють дату і підпис. Прийом анкет на паперовому носії без збереженою електронної копії зі штрих кодом можливе тільки у виняткових випадках.

  1. Дві фотографії розмір 4,4 х 3,5 див.
  2. Оригінал та копія запрошення на роботу або трудового контракту. Це підстава для відкриття візи.
  3. Медична страховка з покриттям 30 тис. євро.
  4. Чек про сплату сервісного та візового збору.
  5. Виписку з банківського рахунка про наявність коштів на перший час.
  6. Бажано представити докази бронювання номера в готелі або письмового підтвердження роботодавця про надання житла.

Це основний список. У професіоналів можуть додатково замовити дипломи про освіту. Про перекладі на англійську або латвійську мову подбайте заздалегідь. Строк розгляду заяв 7-14 днів.

Як продовжити

Якщо співробітник іноземець і роботодавець хочуть продовжити співпрацю продовжується трудовий контракт і литовська робоча віза. Роботодавець може подати заявку про продовження візи і посвідки на проживання для запрошеного співробітника в Управління у справах міграції, за чотири місяці до закінчення діючий робочої візи.

Заявки розглядають протягом 30 днів. Послуга безкоштовна.

Перенесення візи в новий закордонний паспорт

Як виняток можливий в’їзд на територію Латвійської Республіки з двома закордонними паспортами:

  • старим з проставленою і не минулого візою, в якому не залишилося місця для нових позначок;
  • новим без проставленої візи.

Для перенесення візи в новий паспорт терміново зверніться в Управління імміграції, і перенесіть залишився термін візи в новий паспорт. Послуга безкоштовна. Діє тільки для туристичних віз категорія «С». Робочі візи категорія «D» не можна перевести в новий закордонний паспорт. Доведеться пройти процедуру відкриття робочої візи заново.

Скільки коштує віза

Скільки коштує робоча віза до Латвії? Питання яке виникає у багатьох українців збираються на роботу в Латию. Ціна залежить від терміновості оформлення. Візовий збір 65 євро. Сервісний збір при розгляді заяви в звичайному режимі 25 євро. Термінове оформлення дорожче 40-50 євро.

Корисні поради

Відкриття робочої візи вимагає уваги до дрібниць.
  1. Подивіться зразок заповнення анкети. Написання особистих даних повинна збігатися з написанням у закордонному паспорті.

Кожній анкеті присвоюється штрих-код. Анкету можна редагувати, вносити доповнення або видаляти. Для пошуку використовують секретний код і номер.

  1. Довіряйте оформлення віз акредитованим в посольстві візових агенцій.
  2. Маєте намір відправитися за кордон, погасіть всі борги. Наявність заборгованостей може стати перешкодою при отриманні закордонного паспорта та перетині кордону України.
  3. Якщо перебуваючи в Латвії, ви з якоїсь причини втратите роботи, робочу візу і дозвіл на проживання автоматично анулюють.

Підведемо підсумки.

Робота за кордоном приваблює українців високими зарплатами, можливістю побачити світ і спробувати свої сили в іншій країні. І хоч зарплати в Латвії не найвищі серед країн Євросоюзу, але для українських заробітчан робота в Латвії є все таки гарним варіантом підвищити фінансовий добробут. І хто му ж як ми бачимо з статті, процес отримання робочої візи зовсім нескладний і цілком реальний, якщо слідувати всім правилам.

Потрібна робота в Латвії? Шукайте вільні вакансії на сайті eurabota. Надсилайте резюме, ведіть переговори з зацікавленими роботодавцями.

У Латвії є робочі місця для професіоналів і людей без знань мови та кваліфікації. Ви обов’язково знайдете вигідну і цікаву роботу.