Влада Греції вважає, що в країні багато НУО, які змушують біженців бунтувати

Уряд Афін звинуватив деякі неурядові організації ( НУО), які працюють з біженцями, в наданні допомоги торговцям людьми і підштовхуванні мігрантів до заворушень, повідомляє BGNES з посиланням на Deutsche Welle.

“Є п’явки, які заробляють гроші на нещастя цих людей”, – сказав заступник міністра внутрішніх справ Гіоргос Кумутакос. За його словами, крім законної роботи лікарів, юристів і волонтерів, які працюють з біженцями в таборах на грецьких островах, є й інші люди, які не такі доброзичливі.

“Існує ціле сузір’я сумнівних НУО. Їх діяльність сприяє нелегальній імміграції”, – сказав Кумутакос.

Згідно з постановою, виданою минулого тижня, всі неурядові організації будуть піддаватися перевірці з боку державних установ. Для цього буде потрібно вказати, в чому полягає їхня місія і звідки вони отримують фінансування.

За офіційними даними грецької влади, більше 400 НУО працюють в районах, пов’язаних з мігрантами на грецькі острови. Менше 90 з них мають офіційне схвалення влади. У той же час існує список, принаймні, з 35 осіб, пов’язаних з НУО, які фактично допомагають торговцям людьми з Туреччини перевозити мігрантів на грецькі острови.

За словами місцевої влади на острові Лесбос, деякі з НУО крутять руки жителів острова, щоб здати їм в оренду нерухомість або сільськогосподарські угіддя. Невиконання цієї вимоги загрожує знищенням садів та іншого майна.

З літа кількість мігрантів, що прибувають до Греції, значно зросла – з 1846 на місяць до 10 551. Число прибувають-набагато більше, ніж кількість людей, які Греція відправляє назад до Туреччини відповідно до Угоди між Анкарою і ЄС про контроль над біженцями.