Довідка з місця роботи для оформлення шенгенської візи

Довідка фото

Дуже часто, говорячи про в’їзд в Шенгенську зону, виникає питання про наявність довідки з роботи. Що це за документ на візу? В яких випадках він потрібен українцям? Як співвідноситься з безвізовим режимом для громадян України? Давайте детально розберемося в цій ситуації.

Зміст

1 Для чого потрібна?

2 Кому потрібна довідка?

3 Вимоги до форми документа з місця роботи

4 Як виглядає шаблон?

5 Чи має значення сума зарплати для отримання візи?

6 Що необхідно для отримання? Термін дії

7 Інші документи, що підтверджують наявність фінансових засобів

7.1 Спонсорська лист для оформлення шенгенської візи

Для чого потрібна?

Довідка про доходи в польське посольство, дійсно, входить в список обов’язкових документів для візи для деяких категорій громадян СНД. У чому його сенс?

Логіка така: приймаюча країна вважає, що наявність роботи на батьківщині у в’їжджаючого є додатковою гарантією його повернення додому. У деяких випадках вона може виступати підтвердженням фінансової спроможності (див. нижче).

Кому потрібна довідка?

Частково відповідь на це питання міститься в самому терміні «довідка з роботи». Якщо мова йде про наявність працевлаштування вдома, то всі випадки офіційної роботи за кордоном зі списку вимог даного документа виключаються! У цих випадках необхідні інші підстави. Аналогічна ситуація і з тривалим навчанням.

Не потрібна довідка про зарплату для громадян України, які користуються безвізовим режимом з ЄС. У переліках необхідних документів, встановлених Митним кодексом «Шенгену» та додатків до нього, вона відсутня.

Кому потрібна довідка, а для кого не потрібно

Довідка з роботи може знадобитися українцю для в’їзду в Шенгенську зону по не біометричному паспорту, тобто для отримання візи за старими правилами. Також вона іноді потрібна для віз в країни, що не входять в Шенгенську угоду.

Всім іншим довідка може знадобитися у випадках:

  • туристичної поїздки;
  • в’їзду з метою відвідування рідних або знайомих;
  • ділових переговорів;
  • короткотермінового навчання, підвищення кваліфікації (не у всіх випадках);
  • бізнес, культурних, релігійних або інших конференцій, виставок і т.п.

Вимоги до форми документа з місця роботи

При оформленні довідки слід дотримуватися ряду умов, прописаних в Шенгенському законодавстві.

Має бути:
  1. Офіційний фірмовий бланк з повним зазначенням реквізитів роботодавця:
  • найменування (повне, короткий, коди реєстрації);
  • фіз. і юр. адреси;
  • контакти (телефон, факс, e-mail, сайт – якщо є).
  1. Реєстраційні дані документа: вихідний номер, дата реєстрації тощо
  2. Дані співробітника: ПІБ, посада, дата оформлення на роботу.
  3. Вказівка ??на те, що на час подорожі за працівником зберігається його робоче місце.

Зверніть увагу, цей пункт часто ігнорують, в той час як він є дуже важливим. Деякі консульства (наприклад, ФРН) можуть вимагати і додаткових вказівок, що працівник в даний час знаходиться у відпустці, а не втік з роботи і може бути звільнений.

  1. Дохід працівника за останнє півріччя. Допустима вказівка ??єдиної цифрою або з розбивкою на періоди (тижні, місяці, квартали). Сума прописується в національній валюті. Консульства деяких країн можуть пред’являти до цього пункту особливі вимоги.
  2. «Мокра» печать і підпис керівника.
  3. Адресат довідки. Як правило, вказується у верхньому правому куті, під даним роботодавця: «До консульського відділу …», «В Візовий центр …», «За місцем вимоги».

Як виглядає шаблон?

Приклад довідки для польської візи:

Завантажити текст і бланк довідки з роботи для отримання візи можна тут.

Чи має значення сума зарплати для отримання візи?

Існує певна плутанина між мінімально необхідною сумою для підтвердження платоспроможності (виписка з рахунку, готівка, спонсорські листи і т.п.) і мінімальною сумою заробітної плати в довідці з роботи.

Деякі країни сприймають довідку з роботи для оформлення шенгенської візи, як підтвердження платоспроможності та інших документів не вимагають. Інші, навпаки, вважають, що обов’язкова наявність обох документів. Треті вимагають виписку з рахунку (або аналогічний), якщо зазначеного в довідці доходу недостатньо.

Конкретні вимоги необхідно з’ясовувати в кожному окремому випадку. Що стосується середніх даних по платоспроможності, то в країнах ЄС вони становлять 45-50 євро в день на людину, але можуть досить сильно варіюватися від рівня середніх доходів конкретної держави. Польща, наприклад, задовольняється 100 зл (або валютним еквівалентом) на добу на кожного мандрівника

Що необхідно для отримання? Термін дії

Залежно від розмірів, форми власності та інших параметрів роботодавця звертатися за довідкою необхідно в бухгалтерію або відділ кадрів. У деяких випадках видачею довідок займається секретаріат адміністрації.

У будь-якому випадку, довідка повинна бути завірена директором (може знадобитися і головний бухгалтер). З’ясуємо, скільки дійсна ця форма. Термін дії довідки з роботи для візи – 1 місяць з моменту її видачі.

Увага! Є великі ризики внесення даних до списку SIS осіб, які хочуть купити довідку про доходи для посольства.

Інші документи, що підтверджують наявність фінансових засобів

У деяких випадках з об’єктивних причин немає можливості надати довідку з роботи.

Замінити її можуть інші документи:
  • Для індивідуального підприємця (ІП) – свідоцтво про реєстрацію та декларація про доходи з офіційною відміткою податкових органів.
  • Для безробітних або в декреті- виписка з рахунку (із зазначенням руху коштів в найближчий тримісячний період), дорожні чеки та ін.
  • Для пенсіонерів – посвідчення (пенсійне) і довідка з Пенсійного фонду про виплату допомоги.
  • Для студентів і школярів – довідка про відсутність занять в період подорожі або про згоду навчального закладу на невідвідування учнем занять на цей період.
  • Особливі випадки – може знадобитися підтвердження права власності на об’єкти рухомого і нерухомого майна. У ряді країн для отримання першої візи може знадобитися податкова декларація!

Вказані загальні дані, застосовні в більшості країн Шенгенської зони, проте деякі держави, в т.ч. і зовсім не входять в «Шенген», можуть встановлювати власні правила і норми.

Спонсорський лист для оформлення шенгенської візи

Довідку з роботи може замінити лист спонсора – офіційна заява запрошуючої сторони про згоду сплачувати витрати іноземця під час подорожі. Мінімальні суми ті ж, що і для довідки. Розрізняються способи оформлення. У будь-якому випадку, спонсорський лист має бути підтверджено випискою з рахунку (з 3-х місячним рухом коштів) спонсора.

Не тільки в залежності від країни в’їзду, а й від конкретного візового центру можуть змінюватися правила:

  • Загальні. Якщо спонсором виступає близький родич (перша лінія спорідненості), то лист оформляється у вільній формі, але прикладається документ, що доводить спорідненість.
  • Приватні. Якщо спонсором є третя особа, деякі візові центри можуть зажадати нотаріального завірення документа.

Термін дії листа – 1 місяць!

Довідка з роботи або інші документи які її замінюють замінюють необхідні далеко не у всіх випадках.