Кращі штати для життя в США

Населення Сполучених Штатів Америки в 2018 році перевищує 325 млн осіб, а щорічний приріст оцінюється в більш ніж 1 млн. Імміграція в США приваблює іноземців з різних куточків планети – від Мексики до Китаю. Разом із дітьми кількість мігрантів, які постійно проживають у цій державі, за різними оцінками, становить від 80 до 86 млн осіб, або 25-27% від загального населення. Причин для переїзду дуже багато: навчання, бізнес, возз’єднання сім’ї, працевлаштування в США і багато інших. Багато в чому завдяки цьому американська культура є однією з найрізноманітніших на планеті.

США фото

Неоднорідність США проявляється не тільки в культурному плані. Територія країни складається з 50 штатів, кожен з яких має свою специфіку, включаючи мовні особливості, клімат, ціни, бізнес-середовище, податкові ставки й окремі закони. Аналізуючи величезну кількість даних, отриманих від урядових і приватних джерел, місцеві аналітичні центри щорічно складають рейтинги найкращих штатів для життя в США. Головні показники – це охорона здоров’я, освіта, економіка, можливості (кар’єра, доступність житла), інфраструктура, безпека, фінансова стабільність і якість життя (екологія, соціальні відносини).

Спираючись на актуальні дані авторитетної міжнародної консалтингової компанії McKinsey & Company, виділимо найкращі штати для імміграції та проживання в США в 2018 році.

  1. Айова
  2. Міннесота
  3. Юта
  4. Північна Дакота
  5. Нью-Гемпшир
  6. Вашингтон
  7. Небраска
  8. Массачусетс
  9. Вермонт
  10. Колорадо

ТОП-10 КРАЩИХ ШТАТІВ ДЛЯ ЖИТТЯ В США

АЙОВА

Найкращий штат для життя в США в 2018 році – це Айова. Один із провідних регіонів країни в сфері сільського господарства. Тут дуже родючий ґрунт і випадає оптимальна кількість опадів для успішного вирощування кукурудзи та інших культур. Крім агробізнесу, в Айові розвиваються біотехнології, велика увага приділяється банківської справи і страхування. Штат розташований на Середньому Заході в межиріччі річок Міссісіпі та Міссурі. Населення становить трохи більше 3,1 млн чоловік. Проживання в Айові забезпечить доступ до найбільш розвиненої інфраструктури в США, включаючи якісні мости, громадський транспорт, електричні мережі та доступ до інтернету.

МІННЕСОТА

Найбільше місто штату Міннесота – Міннеаполіс – входить у список кращих міст для життя в США. Менш значущі населені пункти також забезпечують комфортні умови для постійного проживання. Штат Міннесота розташований на Середньому Заході та є найпівнічнішим регіоном США після Аляски. Населення налічує понад 5,5 млн осіб. Левова частка сформована за рахунок іммігрантів з Німеччини та скандинавських країн. У Міннесоті розташовані великі лісові масиви і безліч озер. Близько 75% місцевої робочої сили зайнято в сфері послуг. Основа економіки штату – це фінанси, медицина, високі технології та туризм.

ЮТА

Штат Юта розташований в центральній частині на заході США в районі Скелястих гір. Населення становить близько 3,2 млн осіб. Основна маса проживає в найбільшому місті та столиці – Солт-Лейк-Сіті. Штат Юта багатий на природні ресурси, включаючи мідь, золото, срібло, свинець, цинк, калійні солі, а також нафту і природний газ. Крім сільського господарства і гірничодобувної промисловості, тут розвивається туризм, аерокосмічна, біомедична і комп’ютерна галузі. За таким показником, як фінансова стабільність, Юта посідає перше місце в США. Загалом це відмінне місце для спокійного життя.

ПІВНІЧНА ДАКОТА

Північна Дакота вважається кращим штатом Америки за якістю життя. Незважаючи на значну територію, населення становить трохи більше 755 тисяч чоловік. Розташований штат на півночі країни. Понад 70% етнічного складу місцевих жителів представляють німці та норвежці. Крім того, тут проживає кілька десятків тисяч росіян та українців. Ферми займають понад 90% території Північної Дакоти, тому сільське господарство відіграє важливу роль в економці. Тут вирощують пшеницю, ячмінь, жито, соняшник, боби, овес і багато іншого. Є поклади вугілля, нафти, природного газу, глини, піску і гравію.

НЬЮ-ГЕМПШИР

Топ-5 кращих штатів для проживання в США замикає Нью-Гемпшир, розташований в північно-східній частині країни. Населення перевищує 1,3 млн осіб. Чудове місце для любителів активного відпочинку. Тут знаходяться красиві річки, озера, гори і безліч інших рекреаційних зон. Нью-Гемпшир займає високі позиції за рівнем середніх зарплат в США. Важливу роль в економіці відіграють туризм і промисловість. Проводиться електронне обладнання, текстиль, целюлозно-паперова продукція, а також вироби з каменю і глини. Серед інших штатів, представлених в рейтингу, Нью-Гемпшир лідирує за такими критеріями, як можливості та безпека.

ВАШИНГТОН

Штат Вашингтон розташований на північно-західному узбережжі США. Населення становить близько 7,5 млн осіб. Найбільше місто Сіетл вважається одним із найкомфортніших для проживання в країні. У штаті зосереджені штаб-квартири відомих американських компаній, наприклад Microsoft, Starbucks і Amazon. Крім того, тут функціонують офіси Google і підрозділи авіаційного гіганта Boeing. Одним словом, штат Вашингтон – це не тільки гарне місце для життя, але й один із найперспективніших напрямів для отримання робочої візи в США. Приємний бонус – це відсутність прибуткового податку.

НЕБРАСКА

Штат Небраска розташований в центральній частині країни. Населення в 2018 році перевищує 1,9 млн осіб. У регіоні вирощують кукурудзу і пшеницю, а особливе місце займає розведення великої рогатої худоби. Місцевий м’ясокомбінат є одним із найбільших у світі. Корови тут досягають неймовірних розмірів, що відбивається на кулінарні вподобання місцевих жителів. Любителям стейків жити в Небрасці точно сподобається. Серед інших сфер виділяється виробництво автоаксесуарів, фармацевтичних препаратів, мобільних будинків і транспортного устаткування. У весняно-літній період в штаті бувають сильні грози, бурі, а іноді й торнадо.

МАССАЧУСЕТС

Штат Массачусетс розташований на північному сході США на березі Атлантичного океану. Населення становить близько 6,9 млн осіб. Столиця і найбільше місто – Бостон – є основою економічного, культурного та спортивного життя регіону. На тлі інших, найбільш сприятливих для життя штатів Массачусетс виділяється перш за все сферою освіти. Тут розташовані десятки престижних навчальних закладів, а кількість місцевих жителів із дипломом бакалавра в 1,4 рази перевищує середні показники по країні. Наприклад, на території штату знаходиться Гарвардський університет – один із найкращих вишів США і всього світу.

ВЕРМОНТ

На території штату Вермонт, розташованого на північному сході США, проживає близько 624 тисяч чоловік. Найменш густонаселений штат країни після Вайомінгу. Незважаючи на невеликі розміри, жити в Вермонті дуже здорово. Цьому сприяє комфортний клімат, гори і живописні долини. Річки і канали перетинають більш ніж 100 дерев’яних мостів, що є однією з найцікавіших пам’яток штату. За запевненням місцевих жителів, тут роблять найсмачніші морозиво і каву в США. У Вермонті проводиться безліч фестивалів і кипить бурхливе нічне життя.

КОЛОРАДО

Рейтинг десяти кращих для життя американських штатів для українців і багатьох інших іноземців замикає Колорадо, розташований на заході центральної частини США. Населення складає близько 5,7 млн ??осіб. Столиця і найбільше місто – Денвер. Деякі авторитетні видання включають столицю штату і місто Колорадо-Спрінгс в трійку кращих для проживання населених пунктів США. Тут зібрані всі атрибути для комфортного життя – від неймовірної природи до масштабних культурних і спортивних заходів. Потужна економіка штату Колорадо створює оптимальні умови як для кар’єрного зростання, так і для ведення успішного бізнесу в США.

На закінчення відзначимо, що, на думку американських аналітиків, найменш комфортні для життя штати в США – це Луїзіана, Міссісіпі та Нью-Мексико. Зокрема, в першому випадку спостерігаються проблеми з можливостями (бідність, нерівність), у другому – з охороною здоров’я, а в третьому – з освітою. Інші важливі показники в цих трьох штатах також помітно відстають від більш розвинених американських регіонів.