Українці в більшості випадків будуть залишатися в Польщі

На думку віце-міністра профільного міністерства сім’ї, роботи і соціальної політики Станіслава Шведа, українці, які працюють в Польщі не будуть найближчим часом масово переїжджати до Німеччини.

Високопоставлений чиновник міністерства, яке займається в тому числі і питаннями ринку праці, переконаний, що більшість українців залишаться жити і працювати в Польщі.

У той же час, польські економічні експерти прогнозують, що близько 60 відсотків українських трудових мігрантів після початку дії нового закону про імміграцію в Німеччині виїдуть з Польщі.

Новий закон був схвалений федеральним урядом Німеччини 19 грудня і передбачає значне послаблення правил для працевлаштування громадян, які приїжджають з країн, що не входять до складу Євросоюзу. Цей закон повинен значно знизити напругу на ринку праці Німеччини і зменшити істотний дефіцит працівників, на який нарікають німецькі підприємці.

За словами польського віце-міністра Станіслава Шведа, українці не виїдуть, «оскільки Польща має перевагу перед Німеччиною. Українці тут набагато легше інтегруються, ніж у нашого західного сусіда. Також їм легше вивчити польську мову».

При цьому чиновник додав, що дуже важливим аргументом при виборі країни, де українці планують працювати, є питання заробітної плати, а різницю в оплаті праці Польща зменшити поки не може. Також віце-міністр звернув увагу, що правила, які вводить Німеччина для трудових мігрантів не з ЄС, в Польщі вже функціонують.

Нагадаємо, за даними Федерального статистичного відомства Німеччини, в 2017 році від українських фахівців для підтвердження кваліфікації була оформлена 1431 заявка.

Джерело: www.eurabota.ua

29.12.2018