Німецьке законодавство болісно вразить польську економіку

Цілком можливо, що ще до Різдва німецький парламент прийме новий закон про працевлаштування працівників з-поза меж Європейського Союзу. Найбільш численною групою, без сумніву, будуть українці. Однак це викликає багато побоювань серед польських роботодавців.

Компанія “Work Service” нещодавно провела опитування щодо ставлення українців до польського ринку праці. Це свідчить, про те, що понад 3/4 українських працівників, які працюють в Польщі, вказують, що підвищення заробітної плати та підвищення рівня життя, являються основними причинами міграції. Третя причина – проблема пошуку роботи на внутрішньому ринку.

Майже 79 % респондентів задоволені роботою в Польщі, а 85% українців добре оцінюють співпрацю з польськими колегами. Близько 59 % з опитаних із задоволенням будуть працювати у Німеччині після зміни міграційної політики Берліну.

«Це величезна загроза для польської економіки, яка, по суті, після введення в дію такого сценарію, за кілька місяців поглибить свою чисельність нехватки персоналу від 150 тис. до понад 500 тис. Така ситуація матиме негативний вплив на темпи зростання ВВП», – говорить президент “Work Service” Мачей Вітчуцкі.

Неофіційно сказано, що 19 грудня Бундестаг ухвалить новий закон про міграцію. У німецькій економіці налічується близько 1,2 млн. вакансій. Німеччина усвідомлює, що лише імміграція зможе частково заповнити цей розрив. Це супроводжується думкою, що брак працівників є однією з найбільших загроз для їх економіки та процвітання. Саме так зародилася ідея змін імміграційних законів.

Тому можливо, що з початком січня громадяни, які не є членами ЄС, в тому числі українці, зможуть в’їжджати без візи в Німеччину на роботу, і зможуть залишатися там, навіть протягом шести місяців. Німецька держава також хоче запровадити багато програм, які допоможуть при вивченні німецької мови іноземцям.

У Польщі працює та сплачує податки приблизно 440 тисяч громадяни України. Кожна з десяти компаній приймає на роботу українців. Якщо Польщу залишить 60 відсотків українців, то кількість вакансій у польській економіці перевищить півмільйона.

Це буде тяжким ударом для польських підприємств та всієї економіки. Компанії не зможуть виконувати замовлення, виробництво знизиться, а податкові надходження будуть дуже низькими. Тому прийняття на роботу громадян Азії та Індії, буде необхідним і не можливим для польських працедавців.

Джерело: www.eurabota.ua

17.12.2018