Українці в польських магазинах і сервісах витратили 2 млрд злотих

Іноземці в третьому кварталі цього року витратили у Польщі 11,7 млрд. злотих, що на 7,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року – згідно з останніми даними Центрального статистичного управління. Більшість з них були видані людьми, що перетинають кордон з Німеччиною, але українці більш марнотратні. Під час одного візиту до Польщі вони витратили в середньому 721 злотих, тоді як Німеччина витратила 473 злотих.oplata-zloty

Фахівці служби персоналу вказують, що новий вид сезонного дозволу на роботу може залучити ще більше українців у Польщі, що значно допоможе польського ВВП. У третьому кварталі 2017 року іноземці перетнули кордон Польщі 47,9 млн. Разів, що означає збільшення на 6% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Іноземці також залишають дедалі більше грошей у Польщі. Як зазначало Центральне статистичне управління, найвищі витрати з урахуванням сухопутного кордону були перенесені іноземцями, що перетинають кордон з Німеччиною (46,6% від загального обсягу видатків іноземців), за якими йдуть Україна (20,5%), Чехія (11,8%), Словаччина (8,3%), Білорусь (7%), Литва (4,3%) і Росія (1,6%). Однак, якщо подивитися на середні витрати, понесені представниками окремих країн під час одного візиту в Польщу, рекордні суми було витрачено українцями.

Середня українська відвідуваність Польщі вийшла в третьому кварталі цього року в середньому 721 зл. Ці дані виглядають шокуючими, особливо якщо вони поєднуються з середньою зарплатою в цій країні. За даними Державної служби статистики України, у жовтні цього року середня зарплата українця становила 7377 гривень, що в злотих становить близько 963 злотих. Тому можна сказати, що українці витрачають майже всю зарплату, – каже Кшиштоф Инглот, Президент Кадрової служби. Жителі України в третьому кварталі цього року витратили в польських магазинах, ресторанах і готелях понад 1,9 млрд. злотих.

У період з січня по вересень вони витратили понад 5,5 млрд. злотих. Іноземці в основному купували непродовольчі товари в Польщі, за які вони виділили близько 82% своїх витрат. Вони витратили 12% на продукти харчування і безалкогольні напої та близько 5% на інші продукти і послуги. Серед непродовольчих товарів найбільш популярними були матеріали для будівництва, ремонту та утримання квартири або будинку (близько 23% витрат на непродовольчі товари), побутової електроніки і побутової техніки (близько 19%), а також частин і приладдя для транспортних засобів (близько 13%).