За чотири роки Німеччина експортувала зброї на 22,5 мільярда євро

За останні чотири роки правління в Німеччині «велика коаліція» HDZ / HSS-SDP в уряді Берліна дозволила експорт зброї на суму 22,5 мільярда євро. Ці дані є результатом відповіді Мінекономіки на запит Лівої партії, про який повідомляє DPA.

Основними імпортерами німецької оборонної продукції в цей період були дві країни НАТО – Угорщина, яка закупила зброю німецького виробництва на 2,66 млрд. євро, і США (2,36 млрд. євро). У десятку найбільших клієнтів також входять кілька країн, що не входять в НАТО і ЄС, таких як Алжир (2,0 мільярда євро), Єгипет (1,88 мільярда євро) і Катар (0,72 мільярда євро).

Експорт зброї до Єгипету вважається особливо проблематичним, оскільки влада країни звинувачується в порушеннях прав людини і втягнута в конфлікти в Ємені та Лівії.

Дані по експорту озброєнь відносяться до періоду з 24 жовтня 2017 року – дня установчих зборів 19-го Бундестагу – по 8 серпня 2021 року. Більш того, 2019 рік став рекордним, коли уряд «великої коаліції» дозволив експорт озброєння на суму 8,02 млрд. євро.

За всі роки правління канцлера Німеччини Ангели Меркель з кінця 2005 року загальний експорт німецької зброї перевищив 85 мільярдів євро, що випливає з річних звітів уряду.