З’ясувався вплив безвізу на трудову міграцію

За підсумками минулого року виявилося, що число українців, які скористалися безвізовим режимом для того, щоб працевлаштуватися на роботу в одній з країн Європейського союзу, не настільки велика, як побоювалися деякі економічні експерти.

Ще два роки тому перед введенням безвізового режиму між Україною і Євросоюзом багато українських економічних експертів прогнозували, що українці в масовому порядку скористаються безвізовим режимом для того, щоб працевлаштуватися на роботу в одній з країн ЄС і перебувати там на незаконних підставах протягом тривалого часу. Однак практика майже двох років дії безвізу показала, що експерти помилялися.

Статистичні дані Державної прикордонної служби України показують, що в 2018 році 200 тисяч громадян виїхали з країни і не повернулися назад. Це число всього на 50 тисяч більше, ніж було зафіксовано в 2017 році.

Директор компанії «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко підкреслила, що «це, безумовно, багато. Однак не можна не відзначити, що дані «чистого виїзду» за останні два роки свідчать, що безвізовий режим і посилення трудової міграції не призвели до істотного збільшення довгострокового виїзду».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що напередодні другого туру президентських виборів українські прикордонники посилили заходи контролю на всіх пунктах пропуску через державний кордон.

Згідно зі статистичними даними, в минулому році в РФ прибуло в цілому 125 тисяч іноземних громадян. Кожен квартал року кількість мігрантів було майже в два рази менша, ніж в 2017 році.