У лікарнях Польщі гостра нестача медсестер

Нестача середнього медичного персоналу – проблема, з якою польська медицина стикається вже не перший рік, але останнім часом вона тільки посилилася.

Нехватка медсестер в Польше

Стурбованість ситуацією висловлюють представники польської влади як на місцевому, так і на загальнодержавному рівнях. Згідно з останніми статистичними даними на тисячу польських громадян припадає лише 5,4 медсестер. У рейтингу Організації економічного співробітництва і розвитку за цим показником Польща знаходиться на останньому місці.

По цьому приводу захисник прав пацієнтів Варфоломій Хмелевец у своєму відкритому листі до міністра охорони здоров’я Польщі, підкреслює, що суттєве зменшення кількості медичних сестер вже зараз діє негативно на рівень медичних послуг, який можуть забезпечити лікарні. Така кризова ситуація може позначитися на безпеці пацієнтів.

Через брак середнього медичного персоналу дедалі поширенішою практикою у польських лікарнях стає ситуація, коли чергує тільки одна медсестра або акушерка. Це не може гарантувати надання якісних медичних послуг і виконання персоналом своїх обов’язків, що загрожує збільшенням числа медичних помилок. Також Хмелевец зазначає, що «втома і поспіх є основними факторами, які можуть призвести до порушення медичних процедур».

У Міністерстві охорони здоров’я також стурбовані ситуацією, що склалася і активно працюють над її вирішенням. Проблема в тому, зазначає міністр охорони здоров’я Лукаш Шумовски, що молодь все менше хоче йти працювати медсестрами. Середній вік польських медсестер складає 48 років.

Джерело: www.eurabota.ua