Умова злеценія в Польщі: що це таке, що важливо знати про цей тип договору

Польські роботодавці часто укладають з працівниками іноземцями більш вигідну для себе форму трудового договору – Умову злеценія, яка без внесення спеціально прописаних доповнень не передбачає надання соціальних гарантій.

Інформація в статті допоможе зрозуміти, як на законній підставі і в ході попередніх переговорів можливо досягти значного покращення умов співпраці.

Умова злеценія

ЗМІСТ:

  1. Умова злеценія, що це?
  2. У яких випадках заборонено укладення Umowa zlecenie?
  3. У чому відмінність Умовы злеценія від Умовы о праце?
  4. Що вказують у Договорі-доручення?
  5. Які податки доведеться оплатити?
  6. Недоліки та переваги Umowa zlecenie
  7. Як розірвати Умову злеценя?
  8. Підводимо підсумки

Умова злеценя, що це?

Umowa zlecenie перекладається на українську мову як Договір доручення.

Після укладення регульованого в рамках цивільного права контракту працівник має право виконувати певний обсяг робіт в обмежений часом період, а роботодавець зобов’язується оплатити виконання операцій.

В яких випадках заборонено укладення Umowa zlecenie?

Польське Трудове Законодавство забороняє роботодавцям укладати з працівником контракт Умова зцеленя, якщо обсяг і графік робіт заздалегідь узгоджений, робота виконується на постійному робочому місці під керівництвом роботодавця у якого працівник знаходиться в безпосередньому підпорядкуванні.

В даному випадку трудові відносини повинні бути прописані в Умові о праце, регульованій Трудовим Кодексом ПР. Але прагнучи до максимального прибутку, роботодавці часто користуються поганою обізнаністю бажаючих отримати роботу іноземців.

Укладений з порушенням правил контракт Umowa zlecenie, може бути в судовому порядку визнаний Умовою о праце на весь зафіксований у договорі період. Отже, роботодавцю доведеться сплатити всі передбачені законом про захист інтересів працівника виплати.

У чому відмінність Умовы злеценія від Умовы про праце?

Прагнучи обійти ряд неминучих при укладенні Umowa o pracę моментів, роботодавці прагнуть використовувати Umowa zlecenie, якщо є хоча б мінімальні підстави.

У цьому випадку вони не зобов’язані:

  • оплачувати за підвищеним тарифом понаднормові роботи;
  • дотримуватися тижневого обмеження по кількості робочих годин, нічних змін та надання вихідних;
  • погоджувати з працівниками зміни умов і режиму праці;
  • попереджати працівника про звільнення за 14 днів;
  • надавати оплачувану відпустку;
  • виплачувати допомоги тимчасово непрацездатним або хворим співробітникам і вагітним жінкам.

Важливо:

Перераховані вище пункти дають роботодавцю переваги тільки в тому випадку, якщо в текст Договору доручення не були внесені пункти, що передбачають додатковий захист прав працівників.

Що зазначають у Договорі доручення?

Відповідно до законодавчих норм РП у Договорі доручення вказують особисті дані працівника і наймача, терміни дії та обсяги робіт. Небажання детально прописувати умови співпраці часто призводить до виникнення проблем. Тому слід проконтролювати наявність у трудовому контракті максимально докладного опису сторін:

  1. Якщо договір укладають фізичні особи: ПІБ сторін та дати народження, дані посвідчень особи, імена і прізвища батьків, податкові та соціальні ідентифікатори.
  2. Одне або декілька юридичних осіб та фізична особа: дані уповноважених представників юридичних осіб та ПІБ працівника (перелік документом для фізичної особи дивіться вище). Юридичні особи надають: реєстраційні дані, адреси та особисті дані представників.

Для точної ідентифікації бажано максимально докладно описати сторони договору і правильно визначити сферу співробітництва. Працівник повинен наполягати на докладному описі запланованих операцій.

Бажано, щоб окремими пунктами в контракті були прописані:

  • посадові обов’язки;
  • обсяги і строки;
  • умови праці;
  • кількість робочих годин;
  • надання спецодягу, інструментів, засобів індивідуального захисту;
  • способи вирішення конфліктів при порушенні умов договору;
  • розмір винагороди, терміни і форми виплати (готівкою або на заздалегідь відкритий розрахунковий рахунок в польському банку).

Користуючись тим, що внесення в договір цих пунктів не є обов’язковим, нерідко роботодавці вводять в оману найманих працівників і оплачують роботи за мінімальною ставкою.

Окремим пунктом у договорі слід прописати відповідальність сторін за невиконання взятих зобов’язань. Наприклад:

  • виплату винагороди або обов’язкових державних зборів не вчасно або не в повному обсязі;
  • порушення погоджених заздалегідь умов праці або робочого графіка;
  • залучення до надурочних робіт.

Необхідно максимально детально прописати умови припинення дії договору раніше зазначеного в ньому строку з ініціативи працівника або роботодавця. Якщо контракт укладається на короткий термін бажано передбачити умови його автоматичного продовження або припинення.

Трохи пізніше ми розглянемо передбачені польським законодавством варіанти розірвання Договору доручення.

Важливо:

Нерідкі випадки, коли наймач вводить в оману зацікавленого в легальному працевлаштуванні працівника, запевняючи, що єдиної форми для укладення Умова злеценія у Польщі не існує, отже, досить усної домовленості. Насправді у регулюючих трудові відносини нормативних актах чітко прописана вимога підписання наймачем і працівником трудового договору. При цьому роботодавець зобов’язаний надати претенденту іноземцю переклад контракту на зрозумілу для нього мову. Не можна приступати до роботи на підставі усної домовленості. Це нелегальне працевлаштування, яке може призвести до проблем в оплаті праці, штрафу та депортації.

До Договору доручення можуть внести можливість залучення до робіт субпідрядників та внесення зміни з ініціативи обох сторін. Наведені вище рекомендації не є обов’язковими для виконання роботодавцями. Домогтися поступок можна лише в ході переговорів. Досягнуті домовленості прописують в контракті.

Важливо:

Збираючись на заробітки на підставі Umowa zlecenie, слід врахувати, що необхідно подати додаткові документи, наприклад, карти побуту або поляка, освядчення, зезволення або робочу візу.

Які податки доведеться оплатити?

Реєстрацією працівників податкової системи, розрахунком сум і сплатою податків, в тому числі і податку ZUS займається роботодавець. Отримання доходу на підставі Umowa zlecenie передбачає обов’язкові внески на медичне та соціальне страхування. Якщо найманий працівник працює на території роботодавця (в офісі або цеху), оплачуюється страховка від нещасного випадку.

Порядок нарахування обов’язкових зборів найкраще прописати в контракті.

Він залежить від числа одержуваних джерел доходу:

  • якщо робота на підставі Умовы злеценія єдине джерело, податок розраховують по одній формулі;
  • якщо працівник, який має постійну зайнятість за Умове о праце, але додатково виконує роботи за Договором доручення, розрахунок ведуть за іншою методикою, в якій враховується сумарний дохід.

Важливо:

За взаємною зафіксованої в договорі домовленістю частину соціальних зборів може вносити виконавець робіт.

Якщо працівник погано розбирається в правилах нарахування сум державних зборів краще відмовитися від цього способу. Штрафи за порушення значні.

Недоліки і переваги Umowa zlecenie

Основними незручностями працевлаштування за Договором доручення вважають низький рівень соціальної захищеності, нестабільність трудових відносин, відсутність оплачуваної щорічної відпустки та лікарняних.

Перераховані вище негативні моменти можна частково нівелювати шляхом внесення, пунктів, що гарантують захист інтересів працівників. За Договором доручення зручно працювати, тим, хто вважає за краще свободу дій, зацікавлений в залученні субпідрядників, хоче мати можливість швидко розірвати домовленості.

Як розірвати Umowa zlecenia?

Якщо додатково не прописані умови розірвання Умова злеценія в будь-який момент може втратити чинність за бажанням наймача або підрядника. Факт дострокового розірвання закріплюється угодою сторін. Підрядник зобов’язаний сплатити компенсацію, якщо не виконані узгоджені обсяги робіт, а наймач зобов’язаний виплатити працівникові винагороду за виконану частину роботи.

Підводимо підсумки

Якщо польський роботодавець пропонує вам працевлаштування, на підставі Договору злеценія детально ознайомтеся з усіма пунктами.

Можливо, в ході переговорів вдасться домовитися і зафіксувати в контакті поліпшення умов праці, надання соціальних гарантій і оплачуваної відпустки.

Сподіваємося, що інформація в статті допомогла вам розібратися, які моменти потребують особливої уваги.