Українці вже працюють у кожної п’ятої польській фірмі

Нещодавнє соціологічне дослідження показало, що українські трудові мігранти працюють у кожної п’ятої польській фірмі.

ukraincy-uzhe-rabotayut-v-kazhdoy-pyatoy-polskoy-firme

Польська Служба кадрового забезпечення спільно з Державною службою зайнятості України провели великий опитування серед польських роботодавців та українців, які працюють у цій центральноєвропейській країні. Підсумки дослідження показали, що кожна п’ята фірма або підприємство Польщі має в своєму штаті співробітників, які приїхали з України.

Найбільша кількість українських трудових мігрантів працюють у туристичних фірмах, у готельному бізнесі, обробної промисловості та сільському господарстві. На сьогоднішній день середня зарплата українців, які працюють у Польщі, становить від 2,5 до 3,5 тисяч злотих, що за сьогоднішнім курсом – 18 800-26 400 гривень.

Великі польські компанії найбільш часто наймають українських трудових мігрантів, 40 відсотків таких компаній мають у своєму штаті працівників з України, 29 відсотків середніх підприємств і 18 відсотків малих підприємств наймають українців. Саме невеликі фірми останнім часом почали найбільш активно набирати українських фахівців.

Цьому сприяло і те, що польський уряд почав змінювати імміграційну політику. Зокрема вже діють нові дозволи на сезонну роботу, які в цьому році принесли відмінні результати як для роботодавців, так і для українців. За даними Міністерства у справах сім’ї, праці і соціальної політики, у першій половині 2018 року було зареєстровано близько 160 тисяч таких дозволів.