Компанії борються за співробітників, Biedronkie теж не вистачає робочих

Польський ринок праці вже деякий час є ринком для працівника. Щоб впоратися з проблемою нестачі робочих рук, роздрібні мережі систематично підвищують свої зарплати. У 2018 році Biedronka буде підвищувати зарплати вже в січні, на чотири місяці раніше, ніж у попередні роки. Компанія також змінить систему винагороди.

работники супермаркета Biedronka

Такі зміни набудуть чинності вже в січні 2018 року, а не як у попередні роки з квітня, – повідомляє польська прес-служба власника Biedronka. Починаючи з січня наступного року, заробітна плата в супермаркеті Biedronka у Варшаві збільшиться до 3,550 злотих в місяць. На таку суму можуть розраховувати ті працівники, які працюють у мережі супермаркету не менше трьох років і мають 100% відвідуваність на роботу. У цьому випадку 3 тисячі злотих – основна зарплата, а 550 злотих – бонус за відвідуваність. Це велика зміна, тому що досі винагороду працівників за повну явку становило близько 200 злотих.

Зміни винагород, зрозуміло, поширюються на всіх працівників, які працюють у мережі Biedronka, на всій території Польщі. У невеликих містах після збільшення зарплата буде становити максимум 2500 злотих брутто, для співробітників, що працюють тут, не менше трьох років. Підвищення буде на рівні 450 або 500 злотих, в залежності від місця розташування магазину. Джеронімо Мартінс, один з директорів Biedronki повідомляє, що «сума збільшення залежить від багатьох факторів, таких як старшинство, місце розташування магазину і посаду, і буде коливатися від 200 до 550 злотих брутто».

Не тільки Biedronka регулярно підвищує заробітну плату своїм працівникам. Інші роздрібні мережі теж роблять це. Вперше за довгі роки, у березні цього року було введено підвищення заробітної плати, мережею супермаркетів Lidl. Тепер заробітна плата в Lidl становить 2550-3300 тис. злотих брутто – новому працівнику, через рік вона буде знаходиться в діапазоні 2750-3500 злотих, через два роки вона досягне рівня 3000-3800 злотих брутто. У тому ж місяці зарплати були підняті і в мережі магазинів Kaufland, вони платять своїм співробітникам 2600 брутто в місяць для початку. Після дворічного досвіду роботи можна розраховувати на підвищення зарплати на 300 злотих. Гіпермаркети також підвищують заробітну плату для своїх працівників. З липня цього року британська мережа Tesco підвищила заробітну плату в Польщі приблизно на 2 відсотки, але в той же час заробітна плата у цій же мережі, наприклад, у Великій Британії зросла на цілих 10 відсотків.

В історії Польщі, ймовірно, ніколи не було такого дефіциту працівників. – В деяких місцях постійно спостерігається брак співробітників, зовсім нещодавно на одне пропозиції було 24 добровольці, і сьогодні тільки три – каже міністр Рафалская. Незважаючи на щорічне збільшення заробітної плати, Biedronka все ще має проблеми з нестачею працівників. Був випадок, що менеджери Biedronki шукали співробітників навіть в медичних школах, хвалив себе, що вони пропонують кращу зарплату, ніж платять стажистам у медичних установах.

Ситуацію, що склалася на ринку праці, не врятують навіть тисячі українців, які в останні роки активно заповнювали прогалини на ринку праці в Польщі. Робітники з України зараз також розраховують на більшу винагороду, ніж у попередні роки.

Чесно кажучи, робота в мережевих магазинах завжди вважалася добре оплачуваною. Саме зараз, коли в Польщі велика потреба в працівниках, то для громадян України, які шукають роботу в сусідній країні, це хороша можливість заробити гідну плату, робота в магазині, це краще, що можуть запропонувати поляки працівників-іммігрантів. Якщо Ви серйозно замислюєтеся над тим що б поїхати на заробітки в Польщу, то используйтесь нашим сайтом www.eurabota.ua тут Ви можете знайти вакансії від провідних польських фірм, у тому числі і від супермаркетів.