Тисячі румунів протестують проти незаконної вирубки лісу

У неділю тисячі румунів пройшли маршем по столиці та інших містах на знак протесту проти широко розповсюдженої незаконної вирубки лісу, яка, як вважається, є причиною загибелі двох лісових робітників.

В центрі Бухареста, за оцінками місцевих телеканалів, близько 4000 осіб пройшли до Міністерства водного  та лісового господарства, грюкали у барабани і скандуючи «Наш ліс – не ваш товар» і «Злодії».

Протести, організовані «Грінпіс Румунія» та іншими екологічними групами, вимагали ретельного кримінального розслідування випадків смерті та нападів на працівників лісового господарства, а також негайного оновлення системи відстеження лісозаготівель в країні і посилення законодавства.

Федерація профспілок стверджує, що за останні роки були вбиті шість лісників, а ще 650 працівників лісового господарства були піддані нападам різного ступеня при спробі упіймання незаконних лісорубів.

Румунія, яка є домом для деяких з останніх збережених незайманих лісів Європи та різноманітної дикої природи, втрачає, за оцінками, від трьох до дев’яти гектарів лісу в годину з-за незаконних вирубок, показали дослідження Грінпіс.

Менші марші пройшли в інших румунських містах, протестувальники несли плакати з написами «Надзвичайна ситуація в області клімату» і «Врятуйте ліс».