Понад 3,5 мільйонів громадян ЄС попросили залишитися у Великобританії

“Понад 3,5 мільйонів громадян ЄС подали заявку на перебування у Великобританії, використовуючи процедуру, розпочату після референдуму по Brexit”, – заявив британський уряд.

Це число близько до загальної кількості європейських громадян, які вважалися резидентами Великобританії в червні 2016 року, коли британці схвалили вихід з Товариства на референдумі. Це означає, що масового переселення європейців із Сполученого Королівства не було, як передбачали багато політиків і коментаторів в ЗМІ.
“Термін подачі заявок закінчується 30 червня 2021 року”, – повідомляє британське міністерство внутрішніх справ.

«Громадяни ЄС є частиною нашого суспільства», – сказав Кевін Фостер, заступник державного секретаря з питань імміграції в міністерстві внутрішніх справ.

«Вони наші друзі, родичі і сусіди, вони збагачують нашу культуру і суспільство», – додав він.

Фостер підкреслив, що уряд планує сьогодні представити в парламент пропозиції щодо зміни імміграційних правил. Деякі з них полегшать перебування в Великобританії “жертв домашнього насильства або жорстокого поводження”. Інші зміни дозволять членам сімей британських громадян або громадян Великобританії і Ірландії, які проживають в Північній Ірландії, подати заяву на перебування у Великобританії.

Нагадаємо, що Британія офіційно покинула ЄС 31 січня. Прем’єр-міністр Борис Джонсон пообіцяв завершити переговори про майбутні відносини між Лондоном і Брюсселем до кінця року. На думку багатьох аналітиків, дотримання цього терміну було неможливо навіть до того, як пандемія коронавіруса змусила учасників переговорів провести відеоконференцію.