Рекрутация і мотивація: прогнози ринку праці на 2018 рік

Прогнози на 2018 рік ясно показують – все більше нових робочих місць створюється, і в результаті триває гонка за хорошим співробітником. Хороша смуга співробітників не буде тривати вічно. Ймовірно, кінець 2019 року внесе зміни на користь роботодавців. Ми вже неодноразово писали про ринку праці в Польщі ситуація вже більше року зберігається хорошою.

прогнозы рынка труда на 2018 годЕкономіка Польщі динамічно розвивається. Експерти прогнозують, що в 2018 році безробіття впаде нижче 6%. Крім того, нові робочі місця будуть створені в результаті нових інвестицій польських і іноземних підприємців, що також в рамках програм ЄС. Зростаючий попит на фахівців означає, що роботодавці повинні проявляти пильність щодо змін, які відбуваються на ринку праці, а також рівня задоволеності своїх працівників, щоб своєчасно реагувати і зупиняти їх в компанії.

По-перше, конкуренція на ринку праці означає, що часто використовувані методи найму, тобто розміщення реклами на порталі або на веб-сайті компанії, недостатньо, щоб знайти цінного співробітника. Компанії, що бажають успішно працевлаштувати робітників, повинні використовувати системи управління персоналом і регулярно аналізувати ефективність окремих методів найму. Також будуть розроблені всі додатки і портали, підтримують пошук кандидатів.

– Національні портали відчули бум і вже оголосили про збільшення цін на рекламні оголошення про роботу. Багато компаній звертаються за допомогою до рекрутинговим компаніям. Зазвичай це залежить від рівня винагороди рекомендованих людей. В зв’язку з ринком працівника очікування людей, які бажають працювати, вище, ніж рік тому, тому витрати на пошук працівника через агентство також збільшуються, – говорить Наталія Богдан, власник агентства по працевлаштуванню Jobhouse.

По-друге, конкурентоспроможні фінансові умови завжди є найкращим козирем залучення найкращого співробітника. Це підтверджують результати дослідження «Щастя в роботі поляків», показує, що 88% поляків, повідомили, що хороша зарплата впливає на їх задоволеність своєю професією.

Роботодавці для залучення кандидатів в свою команду повинні запропонувати кращі умови, ніж конкуренти. Вони повинні створити стратегію, що стосується іміджу на ринку праці, оригінальні оголошення про роботу, обмін інформацією про компанії, планування кар’єри та кар’єрні шляху для нових співробітників, уявлення переваг і культури організації. Це всього лише кілька способів залучити нових працівників, які ми використовуємо в нашій компанії. Інвестиції в кар’єрне зростання, соціальні медіа та HR-фахівці будуть дуже затребувані, – говорить Наталія Богдан.

За словами Наталії Богдан, 2018 рік, схоже, приносить гарні новини для співробітників, але не для роботодавців. Хороший рік для того, щоб змінити роботу або переглянути умови зайнятості. Хороша смуга співробітників не буде тривати вічно. Ймовірно, кінець 2019 року внесе зміни на користь роботодавців.