Білоруси заробляють більше, ніж українці в Польщі

На додаток до українців, які є найбільшою групою економічних мігрантів, громадяни Білорусі все більше прагнуть приїхати в Польщу. У першій половині 2017 року роботодавці подали 24 тис. декларації про намір доручити роботу білорусам. Хоча в даний час білорусів найняли тільки 4 відсотки роботодавців у Польщі. Як вже говорилося раніше білоруси стали другим народом, мігруючим у Польщу, після українців.граждане Беларуси все больше стремятся приехать в Польшу

Однак інтерес серед компаній зростає інтерес до робітників з Білорусії, але в білорусів їх фінансові вимоги можуть бути проблемою для роботодавців, вони значно вищі, ніж у громадян України. – У першій половині 2017 року було випущено 24 тисячі дозволів про намір доручити роботу громадянам Білорусі. Це збільшилося в три рази порівняно з попереднім роком. Звичайно, це не можна порівняти з масштабом імміграції українців, які вже перевищують мільйон. Проте можна бачити, що білоруси також все частіше прагнуть вибрати Польщу в якості свого робочого місця, – повідомляє інформаційне агентство Newbeia Biznes Моніка Бануска з агентства «Кадрове агентство», що спеціалізується на залученні працівників зі Сходу.

За даними ЗУС, протягом шести місяців – з травня по жовтень 2017 року – білоруси перетнули кордон Польщі в 2,2 мільйона разів. У той же час українці прибули до Польщі 5,5 мільйона разів. Статистика показує, однак, що кількість перетинів кордону з боку громадян Білорусі зросла на 20 відсотків, тоді як у випадку з українцями – всього на 5 відсотків. Більшість громадян обох країн приїжджають у Польщу в літні місяці, в липні і серпні, коли зростає попит на сезонних робітників.

– У білорусів є шанс збільшити свою частку на польському ринку праці. Тим більше, що кожне десяте велике підприємство заявляє, що в команді є як мінімум один громадянин Білорусі, – каже Моніка Бануска.

Згідно жовтневому «Барометру імміграції», розробленим Kantar Millward Brown на прохання служби персоналу, в даний час білорусів наймають тільки 4 відсотки польських роботодавців, в основному у сфері послуг і виробництва. Проте цей відсоток, на думку експертів, буде продовжувати зростати. Тим більше, що зростаюча конкуренція і історично низька безробіття на польському ринку праці означає, що майже кожна п’ята компанія планує набирати співробітників зі Сходу (у групі великих підприємств цей відсоток набагато вище і досягає 42%).

У роботодавців можуть бути проблеми з прийомом білорусів з простої причини – вони чекають великі заробітки, ніж українці. Середня зарплата в Україні складає близько 960 злотих, тоді як у Білорусі вона становить вже 1,4 тисячі злотих, тому різниця значна. Може таке бути, що, якщо кордони для українців будуть відкриті більше, в якийсь момент може виявитися, що замість Польщі вони виберуть інші ринки, такі як Німеччина. Тоді роботодавцям доведеться приймати на роботу білорусів, які також культурно близькі нам, – каже Моніка Бануска.