Що робити, якщо загубили закордонний паспорт за кордоном

Паспорт – це основний документ людини, тому ми з усією увагою і бережность ставимося до цього документу. Але буває й таке, що людина ненароком втрачає його, тим самим потрапляє в скрутне становище, оскільки не знає що робити далі. Особливо якщо це відбувається в чужій країні. Ситуація звичайно не знайома кожному, але таке, на жаль, нерідко трапляється, тому важливо розуміти, що робити, якщо ви виявили пропажу документа. Навряд чи хтось буде спеціально викидати свій паспорт, тому в такій ситуації зазвичай буває дві причини: або його вкрали, або ж він був серед речей, які людина втратила. Як же поводитися, якщо таке сталося?

chto-delat-esli-poteryali-zagranpasport-za-granicey

ЗМІСТ

  1. Що робити, якщо виявили, що паспорти немає?
  2. Звернення в посольство
  3. Що робити після повернення на батьківщину?
  4. Як вберегти себе від таких прикрих випадків?

Що робити, якщо виявили, що паспорти немає?

Нехай це прозвучить банально, але перше, що треба зробити, опинившись у такій ситуації, взяти себе в руки і виключити паніку. Це, звичайно, неприємно, але не настільки критично, як може здатися спочатку. Далі слід діяти згідно з алгоритмом:

  • звернутися у відділ поліції за місцем перебування;
  • працівникам потрібно пояснити, що ви загубили закордонний паспорт, і описати, за яких умов це сталося;
  • повідомте всі подробиці, навіть інформацію про те, скільки і які саме візи; якщо є ксерокопії, то віддайте їх працівникам поліції;
  • далі потрібно йти в посольство України в Польщі або в відділ консульства України, де вам видадуть тимчасове свідоцтво про законність тимчасового перебування на території країни (воно діє 30 діб);
  • після цього ви повертаєтеся додому і займаєтеся відновленням документів.

Дії досить прості і зрозумілі, але є кілька тонкощів, які необхідно знати, щоб відновити документ якомога швидше.

Звернення в Посольство

Це необхідний етап, щоб повернути втрачений документ, але перш ніж прийти туди, потрібно заздалегідь підготуватися. Тобто необхідно зібрати всі документи, сплатити консульський збір за свідчення, яке дозволяє законно перебувати на території Польщі протягом місяця, а вже потім йти. Якщо говорити про документи, то вам знадобляться:

  • довідка з поліції (її видають відразу ж після звернення з приводу втрати закордонного паспорта);
  • будь-який документ, що підтверджує особу (це може бути водійське посвідчення, український паспорт або його копію, і будь-яке інше підтвердження), якщо ви втратили всі документи або їх з собою в Польщу ви не брали, то краще попросити родичів з України вислати вам документ, який засвідчить особу;
  • чек про оплату консульського збору;
  • дві фотографії (розміром 3.5 * 4.5).

Якщо з документами все у порядку, то свідоцтво можуть видати в цей же день, а якщо чогось не буде вистачати, то доведеться приходити ще раз з повним набором документів.

Ще одна важлива деталь: свідоцтво, яке видається посольством або консульством, хоча і дозволяє перебувати 30 доби на території Польщі легально, тільки потрібно для того, щоб повернутися додому. Його замість паспорта потрібно пред’явити на кордоні, і скористатися ним, потрібно якомога швидше, адже відновлення вашого закордонного паспорта відбувається вже вдома.

Врахуйте, що тимчасове свідоцтво не дає права подорожувати по іншим країнам. Тобто якщо ви втратили або у вас вкрали паспорт у ході відвідування європейських країн, ви повинні повернутися додому.

Що робити після повернення на батьківщину?

Закордонний паспорт – документ, що видається особі на 10-річний термін. Новий потрібно оформлювати лише в разі зміни прізвища або втрати документа. Тому, щоб відновити його, слід за місцем проживання звернутися в організацію, яка займається справами еміграції населення (туди, де ви його вперше оформляли). З собою потрібно мати той же набір документів, який був потрібен при оформленні закордонного паспорта вперше (внутрішній національний паспорт, ідентифікаційний код та чек про оплату послуг).

Відновлення паспорта триває приблизно місяць, та детальніше про терміни вам розкажуть за місцем звернення.

До речі, тимчасове свідоцтво, яке вам видали в Польщі, ви залишаєте разом із заявою на відновлення закордонного паспорта. Далі все, що вам залишається – чекати повідомлення про готовність документа, потім забрати його і бути обережним в наступний раз: уважно за ним стежити.

Як вберегти себе від таких прикрих випадків?

Звичайно, завжди слід бути уважнішими, щоб уникнути зайвих проблем. Так, не слід ніколи залишати речі без нагляду, адже їх можуть вкрасти. Для зручності краще мати кілька сумок, речі потрібно умовно розділити на дві категорії: найважливіше і все інше. Сумку з найважливішими речами (документи, гаманці, карти, телефон) краще завжди тримати біля себе і не залишати її просто так десь лежати. У валізу ж краще складати речі особистого користування, тобто ті, втрата яких не влаштує купу проблем. Адже, погодьтеся, якщо ви втратите улюбленого светра або косметичку, то не будете нервувати так, як із-за втрати документів.

Інший порада стосується підготовки документів перед поїздкою. Краще заздалегідь зробити копії і взяти їх з собою. Також відскануйте національний і закордонний паспорти і залиште на комп’ютері, хмарі або в сховище електронної пошти. Паперові копії додатково залиште родичам, в екстреній ситуації зможуть направити їх вам поштою. Окрім попередньої підготовки документів, варто також дізнатися номери і адреса Консульського відділу в Польщі. Звичайно, всі ці дії потрібні тільки для того, щоб завчасно перестрахуватися, адже така ситуація не обов’язково трапиться з вами. Але попередні заходи безпеки необхідні, щоб потім легше вийти з неприємної ситуації.

Отже, збираючись у подорож, важливо вміти відключити голову і насолоджуватися поїздкою, адже налаштовуватися на щось погане відразу – погана ідея. Але і крапелька обережності та уважності нікому не завадить. Не потрібно весь час бути «на стрьомі» і чекати на щось погане, тому що весь відпочинок буде не в радість. Але і у випадку втрати документа не треба панікувати, навпаки, необхідно акумулювати всі сили і цілеспрямовано діяти, щоб прискорити процес. Так, досвід відновлення документів не дається без попереднього стресу, але і таке буває корисним. Тому спробуйте розслабитися і сприймати ситуацію легше, тоді все вирішиться набагато швидше.