У Польщі не вистачає працівників, але працедавці залишаються «глухими» до їхніх потреб

Незважаючи на низький рівень безробіття, роботодавці не вводять багато змін задля покращення умов праці для своїх працівників. Збільшення заробітної плати та допомога батькам у піклуванні над своїми дітьми, ось чого потребують працівники від свого керівництва.

«У другому кварталі цього року догляд за дітьми у віці до 15 років не вплинув на професійне становище 83% працівників», – такі були результати дослідження економічної активності населення, що проводиться Центральним статистичним управлінням. «Решта вживали різноманітних заходів, щоб працедавці дозволяли їм поєднувати батьківські ролі з роботою, ще 3,9% працівників просили у своїх директорів скороченого робочого часу. Це відносно невеликий відсоток тому, що скорочений робочий день пов’язаний з меншими заробітками, а потреби, пов’язані з вихованням дітей, зростають з їх віком», – каже проф. Зенон Вішнєвський з університету Миколая Коперника в Торуні.

Незважаючи на великі проблеми ринку праці, роботодавці не чують і бачать потреб працівників. Тільки 26,6 %  працівників, або трохи більше чверті тих, хто доглядає за дітьми та літніми людьми, можуть без проблем спланувати свій робочий день. У поодиноких випадках така можливість надається тільки 18,8% працюючих людей. І майже половина працівників (48,9%) не мають такої можливості.

«Це пов’язано з тим, що багато роботодавців все ще прив’язані до традиційної моделі організації праці. Польські працедавці не хочуть реалізовувати гнучкий графік роботи, тому, що не довіряють своїм  співробітникам, і вважають що така форма роботи може нашкодити компанії», – говорить Уршула Криньська, економіст PKO BP.

Експерти -економісти PKO BP схиляються до думки, що якщо Німеччина спростить систему прийняття на роботу іноземців, то тоді можливо погляди і відношення польських працедавців зміняться відносно працівників.

Джерело: www.eurabota.ua

28.12.2018