Робота в Лодзі для українців

Робота в місті Лодзь (Польща) приваблює багатьох українських громадян. Це пояснюється тим, що тут зосереджена велика кількість промислових підприємств (фабрик, заводів і технічних бюро), розвинена інфраструктура і культурне життя. З кожним роком піднімається середня зарплата та збільшується кількість робочих місць. Про всі переваги життя і роботи в Лодзі в 2017 році читайте в нашій публікації.

Лодзь фото

Лодзь – третій за величиною мегаполіс і найбільший історичний центр Польщі з розвиненою інфраструктурою і промисловістю, розташований недалеко від столиці. Все це сприяє потоку інвестицій у виробничу сферу, появи нових робочих місць та підвищення рівня заробітної плати. Зараз місто вважається діловий і житловий альтернативою столиці. Тому робота в Лодзі приваблює багатьох українців.

Тим, хто вперше шукає можливість працевлаштування в цьому місті, буде цікаво дізнатися з нашої статті:

  • Переваги роботи в Лодзі і загальні правила працевлаштування в Польщі.
  • Затребувані професії.
  • Рівень зарплат в Лодзі.
  • Вартість життя в Лодзі.
  • Як доїхати в Лодзі.
  • Корисні поради для отримання роботи в Лодзі.

Переваги роботи в Лодзі і загальні правила працевлаштування в Польщі

Не так давно багато жителів Лодзі кожен день добиралися на роботу до Варшави. Сьогодні тенденція повільно змінюється. Лодзі все частіше стає містом першочергового вибору. Це не означає, що в понеділок вранці поїзда в столицю пустують. Все так само залишається популярною модель, в якій ви живете в Лодзі і працює у Варшаві. Завдяки модернізації залізничної лінії до Варшави, завершеної в останні роки, поїздка від центру Лодзі до центру столиці займе трохи більше години. З часу стільки ж займає поїздка в центр з передмість Варшави.

Різниця, однак, полягає в тому, що кілька років тому люди, які вибирають такий спосіб життя, не мали іншого вибору. Їх рідне місто не міг запропонувати багато робочих місць і гідну оплату. Однак ??d? з кожним роком розвивається, стаючи зручним і привабливим місцем для життя. Роботу в місті Лодзі все частіше вибирають як поляки, так і іноземні громадяни. І на це є свої причини.

Переваги роботи в місті Лодзь, Польща:
  • Центральне розташування, великий культурний і промисловий центр Польщі поблизу від столиці.
  • Активний розвиток інфраструктури, промисловості, тому потреба у фахівцях різноманітної кваліфікації зростає. Робота в Лодзькому воєводстві є як для кваліфікованого персоналу, так і для представників робочих спеціальностей.
  • Підвищення рівня середньої заробітної плати і високий рівень життя населення.
  • Невисокі ціни на житло.
  • Численні іноземні інвестиції, як офісні, так і промислові. Багато великі міжнародні компанії відкривають тут свої філії. Для отримання роботи потрібно бути висококваліфікованим фахівцем і знати англійську або німецьку мову.
  • Низький рівень безробіття. Після краху текстильної промисловості, довелося справлятися з величезним безробіттям. Сьогодні в місті вона скоротилися до 8,6% з тенденцією до поступового зниження.
  • Місто є шостим офісним ринком в Польщі, а за динамікою зростання займає четверте місце. В стадії будівництва знаходиться понад 100 тис. м2 офісних приміщень.
  • Всупереч стереотипу сірого фабричного міста, Лодзь – дуже зелене місто. Тут є кілька десятків парків, у тому числі Лагевницкий лісопарк – один з найбільших лісових комплексів у Європі, розташованих у межах міста.
  • Привабливість міста залежить також від можливості проводити час після роботи. Розваг тут предостатньо. Крім стандартних пропозицій, таких як кінотеатри та театри, Лодзь може похвалитися кількома висококласними музеями: всесвітньо відомий Художній музей, а також Музей текстилю, Музей кінематографії і Музей фабрики. В цьому році хіт – самий сучасний планетарій в Польщі і зоопарк. Щорічно тут проходять популярні фестивалі, такі як AtlasArena, LightMove і багато інших.
  • Молодіжні програми. Місто докладає всі зусилля, щоб утримати молодих людей, створюючи кращі умови роботи в Лодзі для студентів і створення сім’ї.
  • У 2022 році планується організація виставки ЕКСПО. Тому повним ходом йде будівництво Нового Центру Лодзі, де будуть розташовані виставкові зали. Після EXPO вони будуть використовуватися для квартир, офісів та об’єктів роздрібної торгівлі та обслуговування.

Легально працювати українцям у Лодзі, так само як і по всій території країни, можна лише за умови отримання робочої візи в Польщу. Підставою для її отримання є укладений з роботодавцем трудовий договір. Всі іноземні громадяни, які працюють легально, мають точно такі ж права як і корінні жителі, а саме: гідну оплату праці, не нижче мінімальної зарплати в країні, оплату понаднормових, медичне страхування, оплачувана відпустка, компенсацію при отриманні виробничих травм і т. п. Будь-нелегальне заняття трудовою діяльністю у Польщі заборонено законодавством.

Затребувані професії

Останні дані показують, що найбільш затребуваними в Лодзі є технологи, хіміки, фармацевти, бухгалтери, спеціалісти по продажах в області телеінформаційних технологій, IT індустрії, логістики. Вони можуть розраховувати на найвищі доходи. Хороші шанси знайти високооплачувану роботу в Лодзі, за відгуками наших співвітчизників, мають кваліфіковані фахівці зі знанням мов (польської, англійської, німецької).

Потрібна робота в Лодзі для чоловіків кваліфікованих робочих спеціальностей:

  • будівельник;
  • оператор верстатів;
  • електрик;
  • тесляр;
  • муляр;
  • сантехнік;
  • водопровідник;
  • зварювальник.

У першу десятку увійшли інженери, водії, шеф-кухаря і співробітники служби підтримки клієнтів.

Доступна робота в Лодзі для жінок:

  • медсестри;
  • офіціанта;
  • кухаря;
  • касира;
  • няні;
  • доглядальниці;
  • домробітниці;
  • прибиральниці (покоївки);
  • швачки;
  • робітників у теплиці;
  • пакувальниці.

Робота в Лодзі для сімейної пари можлива на складі, заводі, у супермаркетах, а також сезонні заробітки.

Яка зарплата в Лодзі

За даними Статистичного управління Лодзь займає друге місце в Польщі з точки зору зростання заробітної плати. Середня зарплата становить 3 500 злотих. Мінімальна заробітна плата – 12 зл./годину. Розмір окладу залежить від освіти, рівня кваліфікації і досвіду роботи співробітника.

Зверніть увагу, що польські роботодавці завжди враховують очікування кандидатів по зарплаті, тому слід вказувати оптимальні межі очікуваної заробітної плати. Часто роботодавці не озвучують майбутнім співробітникам цифри, так як вони чекають пропозиції і готові домовлятися.

Зарплата за професіями в злотих

будівельник

3 800 – 4 100

муляр

3 000 – 5 000

гипсокартонщик

3 300 – 3 500

медсестра

4 000

водій-далекобійник

6 500 – 7 000

електрик

3 500

водій таксі

3 000 – 4 000

програміст

від 3 000 до 10 000

зварювальник

від 3 000 до 6 000

банкір

Від 6 000

початківець муляр

2 500

швачка

від 2 000

кухар

2 500 – 2 800

автослюсар

від 2 000

різноробочий

1 800 – 3 000

покоївка

від 2 100 до 3 000

домработница

няня

працівник виробництва

2 500

Вартість життя в Лодзі

??d? знаходиться в групі воєводських міст з найнижчими цінами на квартири. Квадратний метр житла на первинному ринку коштує близько 5200 злотих, а на вторинному ринку – 4100 злотих. На вартість впливає велика кількість квартир з ще меншою кількістю жителів міста. Існує явна тенденція до підвищення, ймовірно, викликана збільшенням середньої заробітної плати в Лодзі. У будь-якому випадку ціни різноманітні, але завжди низькі в порівнянні з середніми цінами по країні.

Загальний номер в хостелі буде коштувати близько €90 в місяць. Середня орендна плата, спільно з двома сусідами по кімнаті складе не менше €200. Комунальні послуги (за 80м2) складають 130 євро в місяць. Ви можете легко знайти гуртожиток за менш ніж 100 євро.

Як доїхати в Лодзі

Дістатися в Лодзь з України можна будь-яким зручним для вас способом – літаком, автобусом поїздом. На автобусі можна доїхати практично з будь-якого великого міста України – Києва, Вінниці, Львова, Луцька, Харкова. Ціна квитка залежить від відстані і в середньому становить 600-900 грн.

Можна заощадити час і гроші, добиратися з пересадками, спочатку до Варшави, а потім в Лодзь. Відстань від столиці менше 90 км. В Польщі розвинена залізниця, тому доїхати поїздом до міста можна швидко і дешево.

На літаку швидко і комфортно, але найдорожче. Ціни на квитки варіюються в залежності від авіакомпанії, терміну замовлення квитків, класу і т. д. Аеропорт від міста знаходиться в 6 км.

Якщо ви любите комфортні поїздки, щоб доїхати до Польщі скористайтесь поїздом «Інтерсіті+», який відправляється зі Львова і Києва.

Підводимо підсумки

Робота в такому прогресивному місті Лодзь є і для дипломованих спеціалістів із досвідом роботи, і для здобувачів без спеціальності. Великою популярністю користуються будівельники (зварювальники, муляри, бетонщики), працівники на виробництво, водії, продавці зі знанням мови.

На сайті eurabota.ua відкривається величезний вибір вакансій, в тому числі представлена робота в Лодзі без посередників. Тим, хто бажає працевлаштуватися, потрібно знайти роботодавця і укласти з ним трудовий договір. Шукайте свою роботу серед сотні оголошень. Щоб прискорити цей процес, розмістіть на сайті своє резюме, щоб роботодавець побачив вас.