Робота в Польщі для жінок

Жительки України і сусідніх країн часто вирушають до Польщі для тимчасового або постійного працевлаштування. Робота для жінок в Польщі – варіант повноцінного заробітку, тим більше, що вакансії розміщуються безпосередньо від компаній.

rabota-v-polshe-dlya-zhenshin У цій статті розглянуті переваги такого вибору. Дізнайтеся, які професії затребувані, де краще шукати роботу, які документи потрібні.

Особливості роботи для жінок різних професій у Польщі

Польща приваблює шукачів роботи за кордоном своїм досить лояльним законодавством (про деякі зміни читайте далі). Стрімкий розвиток економіки вимагає залучення робочої сили. Польський міністр сім’ї, праці і соціальної політики Ельжбета Рафальська зазначила, що зростає кількість українок, працевлаштованих у цій країні легально. Польське установа соціального страхування (ZUS) підтверджує: у цьому році кількість застрахованих українських працівників зросла до 270 тисяч (інформація станом на червень 2017).

Робота в Польщі для жінок без недобросовісних посередників означає співпрацю з роботодавцем безпосередньо. Це гарантує офіційність діяльності, її хороші умови: вибір різних варіантів зайнятості (зміни, по годинах), житло, соціальна забезпеченість. Плюс – допомога роботодавців у підготовці необхідних документів, переїзду та облаштування на місці. Здобувачкам не потрібно вкладати багато грошей при оформленні, такі питання вирішує друга сторона.

Вигідна робота для дівчат і жінок у Польщі

Вибір вакансій сьогодні великий, можна підбирати за фахом, так і без неї та відповідного досвіду. Працевлаштовані багато іноземних студентів, молодих дівчат, жінок середнього та похилого віку. Вид і рівень зайнятості – різні, залежно від спеціальності, місця роботи і умов, домовленості і т. д. Всі подібні умови прописуються в договорі і захищають обидві сторони від правопорушень. Робота в популярній нині Польщі для жінок представлена такими головними напрямками:

  • Виробництво. Найбільш підходить молоді здоровим жінкам середнього віку. Сортировщицы, пакувальниці, оператори отримують від 10 злотих в годину, спеціальна освіта та досвід необов’язкові.
  • Сільське господарство. Така робота в сусідній Польщі для дівчат полягає в сезонному зборі овочів, фруктів і ягід. Таких вакансій дуже багато. Оплата відрядна і зазвичай стартує від 8 злотих на годину.
  • Сфера обслуговування. Покоївки, доглядальниці, офіціантки добре отримують оклад може починається і від пари тисяч злотих в місяць.
  • За фахом. Чимало заробляють інженери, технологи, шеф-кухарі. Можна розраховувати на оплату від 11 злотих в годину.

Пошуки роботодавців з Польщі

Роботу в Польщі для жінок різного віку без посередників легко шукати по оголошеннях від прямих роботодавців.

работа в Польше для женщин без посредниковВакансії структуровані за категоріями, фільтр – сфера діяльності. Багато жінок з допомогою такого сервісу вже виїхали за кордон. Головне тут – упевнитися в легальності діяльності компанії, яка кличе на роботу. Перевірити, чи дійсно існує зазначена фірма допоможе база REGON або Державний судновий реєстр KRS. У разі, коли роботодавець – Польське агентство тимчасового працевлаштування, можна відправити запит в Національний реєстр агенцій. Це прості, але дієві підказки дає сайт Посольства України в Республіці Польща.

Зміни в Польському законодавстві

У липні 2017 року Сейм провів голосування за низку змін до важливого закону «Про працевлаштування». Він регулює працевлаштування не тільки поляків, але і прибувають з країн, що не входять в ЄС. Ось найголовніші зміни, які здатні вплинути на роботу для жінок, які їдуть для цього в Польщу:

  1. Встановлюється новий вид документів – дозвіл на сезонні вакансії до восьми місяців протягом одного року. Оформити його не складе великої праці.
  2. Роботодавці будуть реєструвати «освядчення» (документ для нового працівника), кожна заявка знайде своє місце в реєстрі.
  3. Працевлаштованість буде офіційною, а оформлення займе менше часу. Здобувач може чекати на підтвердження своєї заявки на роботу вже в перший день подачі документів в Державне управління праці.

Що потрібно для роботи в Польщі без посередників

Перше і головне – офіційне підтвердження вашого працевлаштування. Його видає воєвода, термін дії – до трьох років, вартість може досягати трьох десятків євро. Зручніше користуватися вже названими вище «освядченнями». Власник компанії вносить дані, вписує працівника і відправляє того документ. Це Все поки безкоштовно, діє такий дозвіл 6 місяців протягом року. Потім оформляється дозволу на роботу.

Нюанси роботи для жінок, права робітниць в Польщі

Важливо пам’ятати про права жінок, що вирішили працевлаштуватися в цій країні. Жінки, які прибули в Польщу для тимчасової роботи отримають пільги, якщо завагітніють. Це гарантує стаття 177 Трудового Кодексу Польщі. Це стосується дівчат, які підписали договір на більш ніж два місяці (звичайно, якщо співпраця передбачається на офіційній основі).

Робота в Польщі для іноземних жінок без посередників ґрунтується на документі, підписаному обома сторонами. Інтереси учасників ділових відносин регулюється і захищається законом. Якщо контракт буде завершено після третього місяця вагітності і жінка надасть роботодавцю довідку, контракт буде продовжений до пологів. Після пологів така жінка отримає спеціально передбачену Трудовим Кодексом Польщі допомогу.

Підписується договір і зберігається у двох примірниках, у кожній із задіяних сторін. Трапляються недобросовісні роботодавці, не віддають копію підписаного договору співробітниці. За рішенням таких питань звертайтеся до Трудового суду, повідомляється на сайті посольства України в Польщі (розділ «Питання-відповіді»). Довести факт працевлаштування допоможуть: листування з компанією, розписки, телефонні розмови, свідки. Можна ще звернутися в Районну Інспекцію праці, вона надає безкоштовні консультації по правовим праву.

Ми розглянули спосіб заробити, не залишаючи надовго рідних і близьких. З допомогою вакансій на нашому сайті www.eurabota.ua легко знайти роботу в Польщі для жінок, тимчасову і довгострокову. Завдяки прямому зв’язку з роботодавцем ви швидко і офіційно отримаєте потрібні документи та запрошення й незабаром почнете заробляти на бажаній посаді.