Ще більше українців будуть працювати на будівництвах у Польщі, які зміни внесуть в 2018 році?

В цьому році було видано 1 мільйон 500 тисяч дозволів на роботу для громадян України. Все більше і більше працюють в будівництві, виробництві та торгівлі.

все больше украинцев работают на стройках в ПольшеСкасування віз до країн ЄС для громадян України не привела до відтоку цих працівників з польського ринку праці – переконує заступник міністра сім’ї та роботи – говорить Станіслав Швед.

Твердження про те, що скасування віз впливає на відтік українських робітників з польського ринку праці, не підтверджується наявними даними. Нагадаю, що робочим зі Сходу, як і раніше, потрібен дозвіл на роботу, наприклад, у Німеччині нічого не змінилося. Більш того, без візи ви можете залишатися тільки на 90 днів з 180 днів, а в більшості країн Шенгенської зони за межами Польщі іноземцям не дозволяється працювати в цей час. Дані, що дало бюро по працевлаштуванню, показують, що кількість заяв про намір доручити роботу іноземцю для співробітників, у тому числі з України постійно зростає, зараз у нас понад 1 мільйон 500 тисяч. За нашими оцінками, на сході в Польщі працює близько 1 мільйона співробітників.

2018 рік буде перехідним періодом. Іноземні працівники як і раніше зможуть користуватися заявами, зареєстрованими в 2017 році. Ми вводимо новий дозвіл на сезонні роботи. Вони будуть видаватися старостою на термін до 9 місяців у календарному році.

Ці зміни потрібні як для польських роботодавців, так і для українських працівників. З боку роботодавця буде менше зловживань дозволами, з боку працівників виникали проблеми і зловживання з боку незаконних посередників. Заяви в даний час безкоштовні, і ми дуже добре знаємо, що інколи працівникам доводиться платити в Україні за такий документ навіть 100 доларів або більше. Саме тому ми ввели штрафи за використання нелегальних брокерів і більш високі штрафи за посередництво без відповідного сертифіката.

Ми помітили, що структура і географічне розподіл змінюються. Раніше більшість людей працювало в сільському господарстві, в останні роки ми спостерігаємо зростання в будівництві, виробництві та торгівлі. Більше половини заяв були зареєстровані в Мазовецьким воєводстві. Сьогодні цей регіон більше не домінує в цьому напрямку. В даний час практично у всіх провінціях вони користуються послугами співробітників з України. В основному, працівники з України виконують просту роботу, що не потребують високої кваліфікації: помічники на фермі, робота на машинах або на стрічці, також і няні. Громадяни України майже не займають робочих місць за низькими ставками, як це було раніше. Сьогодні ставка 13 злотих за годину в сільському господарстві це часто неприйнятно для них. Вони знають, що за такі гроші вони можуть, наприклад, працювати в магазині або в іншому зручному місці. Це показує, що ситуація на ринку праці змінилася.

Ми помітили, що до нас приїжджає все більше людей, таких як водії, ІТ-фахівці та консультанти. Багатьох висококваліфікованих іноземців приваблює Малопольське воєводство. У нас є дозвіл на роботу, видані провінційними відділеннями на триваліші періоди – до 3 років. Ми спостерігали там 100% зростання.

Кваліфіковані робітники намагаються залишатися довше в Польщі, часто для постійного проживання. Зараз ми працюємо над законодавством, яке полегшить працевлаштування для іноземців найбільш затребуваних професій у польській економіці. Польський уряд, хоче якомога більше залучити фахівців з України і зробити все можливе, що б заповнити прогалини в польській економіці.

Зараз в Польщі відкрито безліч вакансій, наш сайт www.eurabota.ua не став виключенням, нові вакансії від кращих роботодавців вже тут.