5 важливих змін у трудовому законодавстві 2018 року. Це варто знати

Більш висока мінімальна заробітна плата і нові правила оплати внесків ZUS – це лише деякі з змін, які новий рік приносить роботодавцям і працівникам.

новые правила оплаты вкладов ZUS1. Більш висока мінімальна зарплата З 1 січня 2018 року працівники, які отримують мінімальну заробітну плату, будуть заробляти більше. Мінімальна заробітна плата в цьому році складає 2100 злотих. Це на 5 відсотків і в той же час на 100 злотих більше, ніж у попередньому році. На початку року мінімальна погодинна ставка збільшилася з 13 до 13,70 PLN для конкретних працівників, конкретніше Ви можете почитати тут.

2. Електронний внесок Буде легше платити внески за соціальне забезпечення. Кінець декількох окремих платежів – з 1 січня 2018 року всі внески підприємця будуть оплачуватися за один звичайний переклад, як і збори за газ чи електроенергію. ZUS відокремить платіж за відповідне страхування. Рахунок, на який мають бути внесені внески, також змінюється. Кожен платник отримав свій власний номер індивідуального рахунку, який включає ідентифікаційний номер платника податків (останні 10 цифр). Існуючі рахунки будуть закриті.

3. Зміни в працевлаштуванні іноземців З 1 січня 2018 року декларації про надання роботи іноземцю будуть зареєстровані тільки в разі міжсезонного роботи, проведеної громадянами 6 країн: Республіки Вірменія, Республіки Білорусь, Республіки Грузія, Республіки Молдова, Російської Федерації та України (до 6 місяців протягом 12 місяців). У той же час можна буде подати заявку на отримання сезонного дозволу на роботу (до 9 місяців у календарному році) для всіх громадян третіх країн.

4. Заборона на торгівлю по неділях З 1 березня 2018 року почнеться поступове скорочення торгівлі по неділях. В цьому році магазини будуть відкриті дві неділі місяця (перший і останні), в 2019 році поляки будуть робити покупки тільки в останню неділю, а в 2020 році заборона буде покриватися по неділях (за деякими винятками, наприклад, до Різдва). Закон передбачає кілька десятків виключень для заборони на торгівлю. Відкритим може бути, серед іншого, автозаправних станцій, флористи і магазинів морозива, а також ті магазини, де сам власник буде стояти за прилавком.

5.Кінець медичних довідок від лікаря З 1 січня 2016 року лікарі можуть випускати електронні медичні обстеження, звані e-ZLA. Звільнення від паперової форми (ZUS ZLA) почне діяти з червня 2018 року. 1 липня 2018 року лікарі будуть видавати тільки електронні вилучення. Якщо роботодавець встановлює профіль PUE, він негайно отримає повідомлення про проблеми свого співробітника e-ZLA і самого випуску. Електронні медичні довідки також будуть приносити користь пацієнту. Він не повинен надавати звільнення роботодавця (у разі працівників) або ЗУС (в тому числі у випадку осіб, які керують бізнесом). Наприклад, йому не потрібно звертатися до роботодавця або до підрозділу ZUS під час хвороби або догляду. E-ZLA буде відправлений на профіль PUE платника і систему соціального забезпечення.

Пацієнт, якого лікар видає e-ZLA, не пов’язаний терміном на 7 днів, щоб надати довідку. Таким чином, це не ставиться до можливого скорочення допомоги по хворобі або по догляду за перевищення цього терміну. Тим не менш необхідно надсилати (подавати) заявку, серед іншого у випадку людей, які ведуть бізнес. Вони подають заявку на отримання допомоги по закінченні трудової діяльності (страхування) або для працівників, на яких Інститут соціального страхування (ZUS) не виплачує допомогу по хвороби. Застрахований може зробити це, використовуючи свій профіль PUE. Заявка може бути подана роботодавцем, наприклад, через ZUS Z-3.