Як правильно шукати роботу в Європі

Країни Західної Європи залучають жителів України, Росії, Білорусі та решти СНД в платі працевлаштування. Іноземці намагаються знайти роботу за кордоном для отримання мовної практики або великих зарплат. Інтернет переповнили сайти з доменом ua ua або, з порадами про те, як домогтися поставленої мети.

Работа в Европе для украинцев

Незважаючи на велику кількість інформації, найчастіше трудові поїздки складаються невдало через незнання мови, зарубіжного законодавства або обману шахраїв. У нашій статті ми поговоримо про головні проблеми, якими супроводжується процес пошуку роботи за кордоном, і порадимо їх вирішення.

Проблеми працевлаштування в ЄС

Європейські держави з кожним роком посилює законодавство щодо працевлаштування іноземців на своїх підприємствах. Причина – серйозна безробіття в країнах ЄС, а особливо містах Іспанії, Португалії, Італії.

Запрошувати гастарбайтерів на легальні малокваліфіковані вакансії іноземної работодателюнет сенсу з кількох причин: платити потрібно все одно не нижче прожиткового мінімуму, а також доведеться доводити власним державним структурам, що на цю вакансію не претендував ніхто з місцевих. Тому якщо ви бачите оголошення про легальної роботи в Європі нянею або збирачем фруктів, варто насторожитися – справа пахне обманом.

Здійснювати пошук роботи без дозволу ми не радимо, тому що нелегального заробітчанина зловлять – доведеться заплатити серйозний штраф і виникнуть проблеми з подальшим в’їздом в ЄС. До того ж робота цієї категорії не захищається трудовим законодавством, тому може включати себе ненормований робочий день, невиплату зарплат та інші принади «чорного» працевлаштування. Але невже немає варіантів працевлаштуватися в Європі без цих проблем? Про це піде мова в статті.

Види легальної роботи

Для початку зазначимо, що багато в пошуку роботи залежить від конкретного місця працевлаштування . Європейські держави – це країни з різним достатком, промисловістю, особливостями законодавства і т. д. Але зазвичай легально іноземці працюють у них за трьома схемами.

Волонтерство – робота без зарплати. Використовується молодими людьми для удосконалення знань з іноземної мови. Серйозні міжнародні організації спеціалізуються на соціальних роботах по всій Землі . Від учасників цих програм буде потрібно доглядати за людьми похилого віку, людьми з обмеженими можливостями або працювати в притулку для тварин. Для волонтерства не потрібні ніякі практичні навички, а лише певна сума грошей і знання іноземної мови.

Европейский Союз требует рабочих

Працевлаштування по студентській візі – відмінний спосіб підзаробити для учнів іноземних внз. Така віза дає можливість працювати неповний робочий день і неповну ставку. Але якщо Ви студент бюджетного відділення, то зарплата буде непоганим доповненням е немалої європейської стипендії

Працевлаштування в зарубіжній компанії – складний, але одночасно найбажаніший спосіб для іммігрантів. Для цього Вам доведеться бути хорошим фахівцем у тій сфері, де у європейських громадян немає знань і достатньої підготовки. Компанії ЄС на даний момент зацікавлені в айтишниках, фізиків-ядерщиках, інженерів, медиків. Але останнім складно підтвердити власну кваліфікацію і доводиться переучуватися вже на Заході.

Практичні рекомендації

Кандидат повинен знати, з чого почати пошук роботи в Європі, щоб не помилитися. Насамперед слід задати собі питання, якими навичками Ви на ділі маєте. Також краще зрозуміти заздалегідь, в яку країну збираєтеся емігрувати і адекватно оцінити власні лінгвістичні вміння. Без знання мови знайти роботу в Європі неможливо.

Наступний крок – пошук кадрового агентства для надання резюме. Компанія, яка спеціалізується на пошуку роботи за кордоном має ліцензію, номер якої повинен бути вказаний у рекламному оголошенні або на сайті. Без цього не варто довіряти кадровому агентству.

Остання умова дуже важливо, так як на ринку в цій сфері послуг присутні фірми, які без ліцензії здійснюють функцію посередника-консультанта за гроші. Вони не виконують ніякої роботи, а перенаправляють або повідомляють потрібну інформацію.

Украина и Европейский союз установили безвизовый режим

Корисною порадою буде особисте спілкування з керівником кадрового агентства. Якщо начальство Вас уникає або щось приховує в розмові, це привід запідозрити недобре. Грамотний керівник освітить проблемні питання працевлаштування в цікавій для здобувача країні.

Також зверніть увагу на оздоблення офісу. На ринку послуг є фірми-одноденки, які беруть гроші, а після виїжджають з офісу. Бідна меблі, старий шафа, стіни без шпалер буде ознакою того, що керівники обраної компанії не збираються затримуватися тут надовго.

Висновки

Шукати роботу в незнайомій країні – непроста і серйозно справу. Для його позитивного завершення, претенденту слід володіти навичками, досвідом, знанням мови, а також уважністю і критичним мисленням. У нашій статті ми обговорили основні чинники, на яких слід зосередитися трудовим іммігрантам . При достатньої обережності та уважності здобувача працевлаштування в Європі – здійсненне завдання. Головне її поставити і подолати стоять на шляху перешкоди!