Польща активно видає українцям студентські візи

Польські університети відкрито визнають свою зацікавленість у тому, щоб українці їхали до них вчитися. Зокрема, про це свідчить кількість виданих молодим українцям спеціальних студентських віз.

Підбито попередні підсумки за 2019 рік про видачу українцям, які виявили бажання здобути вищу освіту в Польщі, спеціальних студентських віз. Близько 600 цих документів, які дають право навчатися в одному з польських університетів, видали молодим українцям у період з січня по липень консульства Республіки Польща в Україні.

Згідно з інформацією міністерства закордонних справ Польщі, «громадянам України, які не мають Карти поляка, польські дипломатичні установи в Україні в період з 1 січня по 20 липня видали 594 візи для навчання в університетах країни».

При цьому, відзначається, що більшість українських громадян, які їдуть навчатися в польських вузах, отримують візи як власники Карти поляка. Віза, яка видається на підставі Карти поляка, не передбачає розкриття інформації, з якою метою в’їжджає до Польщі громадянин України. В цьому і полягає складність точного підрахунку кількості одержувачів віз на підставі Карти поляка, які їдуть до Польщі з метою вчитися в одному з місцевих університетів.

Згідно зі статистичними даними, з моменту запуску польським урядом програми видачі Карт поляка в 2008 році, цей бажаний для багатьох документ отримали понад 100 тисяч українських громадян.

Міністерство науки та вищої освіти Польщі має в своєму розпорядженні дані, що в 2018 році в польських університетах навчалися близько 38 тисяч студентів з України.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що вже рік у Польщі діє проект EdWork.pl. З його допомогою українські студенти мають можливість знайти добре оплачувані вакансії.

У Познанському університеті п’ятдесяти студентам із України за відмінне навчання були вручені стипендії імені Яна Кульчика.