Зміна клімату – величезна загроза флорі і фауні планети

Кліматичні зміни загрожують зникненню з лиця нашої планети приблизно однієї третини різних видів рослин і тварин до 2070 року. Про це повідомляє науковий журнал Національної академії наук “Proceedings”.

На думку вчених, максимальна літня температура за день є основним фактором, який впливає на виживання флори і фауни. Авторами нового дослідження було проаналізовано інформацію про 538 видів рослин і тварин по всій планеті.

Вчені виявили, що близько 44 відсотків проаналізованих видів загинули в окремих зонах після збільшення максимальної температури там більш ніж на 0,5 градуса за Цельсієм. За даними дослідження, цитованого BGNES, підвищення температури на 2,9 градуса за Цельсієм і більше, скоріше за все і призвело до локального зникнення 95 відсоткам всіх видів.

Експерти нагадують-січень цього року був найспекотнішим за 141 рік спостережень, а останнє десятиліття – найспекотнішим за всі часи. Крім того, вчені-кліматологи вважають, що 2020 рік, скоріше за все, буде одним з п’яти найтепліших в історії.

Згідно з їхніми даними, найбільше є вразливими тварини і рослини, які знаходяться в тропіках. Вчені виявили, що швидкість зникнення рослин і тварин безпосередньо залежить від того, наскільки швидко нагрівається планета.

“Якщо ми і далі продовжимо дотримуватися “Паризької кліматичної угоди”, то, скоріше за все, втратимо більше 20 відсотків усіх видів флори і фауни до 2070 року. Підвищення потепління призведе до зникнення однієї третини, а можливо і половини всіх видів рослин і тварин», – повідомив Джон Вінс, професор Державного університету Арізони.

Слід нагадати, що” угода “підписана після 21-ї конференції” Конвенції про зміну клімату”, 12 грудня 2015 року.

Представники країни, які беруть участь у конференції, погодилися не допускати підвищення середньої температури на планеті вище, ніж на 2 градуси за Цельсієм до 2100 року, порівняно з доіндустріальною епохою. “Паризька кліматична угода” також передбачає і скорочення викидів парникових газів.