Іноземним школярам у Варшаві допоможуть міжкультурні асистенти

У польських школах, де вчаться діти іммігрантів, працюватимуть асистенти з міжкультурних зв’язків від фонду «Польський міграційний форум».

У багатьох варшавських школах все більше класів, у яких навчаються не тільки діти поляків, а й діти трудових мігрантів, в тому числі з України. У школах з метою адаптації таких учнів до нових умов працюватимуть спеціальні асистенти фонду «Польський міграційний форум».

Першочерговими завданнями для цих фахівців по міжкультурним зв’язкам буде допомога в знаходженні порозуміння між учнями, а також між вчителями та батьками. Асистенти повинні допомогти подолати мовні та культурні відмінності між учнями.

Глава правління фонду Агнешка Косович, підкреслила, що асистенти працюють в школах, де вчаться 30-40 дітей, чиї батьки переїхали до Польщі з України. «Зараз у Варшаві важко знайти школу, в якій немає дітей іммігрантів. Виявилося, що дуже часто вчителі мають проблеми з тим, щоб зрозуміти дитину, яка практично не говорить польською мовою, або домовитися з батьками. Концепція асистентів використовується в інших європейських країнах. Ці люди допомагають учителям і учням зрозуміти один одного, що позитивно впливає на адаптацію дітей з інших країн», – розповіла А. Косович.

Нагадаємо, що українські студенти в Чехії швидко адаптуються до нових умов і успішно інтегруються в чеське суспільство.

Джерело: www.eurabota.ua

26.11.2018