Євросоюз залишає за собою право накласти санкції у справі Навального

Євросоюз залишає за собою право вжити обмежувальних заходів у зв’язку з замахом на лідера російської опозиції Олексія Навального.

Про це йдеться в заяві верховного представника Союзу у закордонних справах і загальній політиці безпеки і оборони Жозепа Борреля. У документі, опублікованому на сайті установи, говориться, що лідер російської опозиції був отруєний речовиною типу “Новачок”, яка також застосовувалася проти Сергія Скрипаля та його дочки Юлії Скрипаль в Солсбері в 2018 році.

«Російський уряд повинен зробити все, що в його силах, щоб розслідувати цей злочин в умовах повної прозорості та притягнути винних до відповідальності. Європейський Союз закликає Російську Федерацію співпрацювати з Організацією із заборони хімічної зброї, щоб забезпечити неупереджене міжнародне розслідування», – висказав позицію ЄС Жозеп Боррелль.

Також це питання обговорювалося на засіданні політичного органу НАТО, Північноатлантичної ради. Однак Росія заперечує свою причетність до того, що трапилося з Навальний.

Європейський Союз рішуче засуджує отруєння лідера російської опозиції Олексія Навального.

Токсикологічний аналіз, проведений в спеціалізованій лабораторії Збройних сил Німеччини, також доводить, що Олексій Навальний був отруєний хімічним нервово-паралітичною речовиною військового класу з групи «Новачок», який був розроблений в Радянському Союзі, а потім удосконалювався і в Росії. Міжнародне право категорично заперечує застосування хімічної зброї.

За словами Борелля, російському уряду вкрай важливо провести ретельне і прозоре розслідування замаху на Олексія Навального.

«Справа Олексія Навального не повинно залишатися нерозкритою. Винні мають бути притягнуті до відповідальності », – йдеться в заяві Борелля.

Нарешті, Боррелль завершив свій виступ, подякувавши персоналу університетської лікарні в Берліні – Шаріте – за лікування Навального і побажавши йому швидкого і повного одужання.