Польща закрила 12 вугільних шахт через спалахи коронавіруса

За повідомленням Financial Times, Польща призупинила виробництво на 12 державних вугільних шахтах, оскільки коронавірусні інфекції, пов’язані з цим сектором, продовжують перешкоджати зусиллям країни з контролю над Covid-19.

Яцек Сасіна, міністр державних активів Польщі, заявив, що дві шахти, керовані JSW, контрольовані державою, і 10, керовані її партнером PGG, зупинять виробництво на три тижні, щоб придушити локальні спалахи.

«Це тимчасове припинення роботи в шахтах, де ми зареєстрували коронавірусні інфекції, але де працівники ще не пройшли тестування»,- заявив він на прес-конференції в понеділок, додавши, що постраждалі шахтарі продовжуватимуть отримувати свої повні зарплати.

Це сталося після того, як Польща повідомила про 576 нових інфекцій в суботу і 575 в неділю, що є другим і третім за величиною щоденним показником з початку пандемії.

Сілезія, яка є серцем гірничодобувної промисловості Польщі, стала центром пандемії в країні: більше 50% випадків за останні шість тижнів відбулося в південному регіоні.

Лукаш Шумовський, міністр охорони здоров’я Польщі, сказав, що, незважаючи на зростання числа інфекцій, в Сілезії було «дуже мало» випадків передачі інфекції населенню.

Він також спробував переконати поляків у тому, що регіональна система охорони здоров’я має в своєму розпорядженні достатні вільних можливостей: 60% лікарняних ліжок для інфекційних хворих і 85 респіраторів в даний час не використовуються. У більшості шахтарів, заражених коронавірусом, були тільки легкі симптоми або їх взагалі не було.

Проте, Шумовський додав, що сплеск нових випадків в Сілезії є нагадуванням про те, що Польща вже не так активно бореться з вірусом.

«Вірус не зник, ми чуємо про нові спалахи. Вони показують, що ми повинні бути дуже обережними і дотримуватися дистанції ».

Незважаючи на недавній стрибок випадків в Сілезії, Польща впоралася з пандемією набагато краще, ніж багато країн в південній і західній Європі. До ранку понеділка в країні було зареєстровано 1161 смерть і 26 780 випадків зараження Covid-19. Тому уряд наполягає на відновленні економіки.

Салони, басейни і культурні установи, такі як театри і кінотеатри, знову відкрилися в суботу. А 19 червня футбольні фанати будуть допущені на стадіони для перегляду матчів. Однак офіційні особи заявили, що буде використовуватися тільки 25% пропускної спроможності стадіону.