Російських моряків засудили в Греції до 300 років в’язниці за торгівлю мігрантами

Грецький суд засудив двох російських моряків, Олексія Ігумнова і Микиту Шепталова, до 300 років позбавлення волі кожного, визнавши їх винними в перевезенні нелегальних мігрантів.

Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на віце-президента російського відділення Міжнародного комітету захисту прав людини Івана Мельникова.

За словами Мельникова, такий тривалий термін пов’язаний з тим, що моряки отримали від 7 до 12 років в’язниці за кожного мігранта, виявленого на кораблі. У Росії чоловікам загрожує до 20 років позбавлення волі за організацію нелегальної міграції.

Правозахисник підкреслив, що росіяни заперечують свою провину. Вони стверджують, що прибули до Туреччини по інтернет-рекламі. Їм обіцяли близько 100 тисяч рублів на місяць за роботу на круїзному лайнері, а також харчування та проживання.

За його словами, після тренування росіяни вийшли в море з екіпажем. В їх обов’язки спочатку входили «чисто технічні роботи по приготуванню їжі, прибирання».

“У нейтральних водах до корабля підійшли баркаси, звідки на борт піднялися близько 60 мігрантів, а інша частина екіпажу, навпаки, сіла на човни”, – повідомив Мельников «Інтерфаксу».

Наші громадяни вирішили, що не можуть дозволити людям вмирати в море, і залишилися. Однак, за словами Мельникова, вони не змогли управляти судном і послали сигнал SOS.

Він додав, що росіяни в кінцевому підсумку стали жертвами, так званих “чорних роботодавців”. Мельников повідомив, що суд не звернув увагу на доводи росіян і доказу їхньої невинності, а призначений адвокат практично не спілкувався зі своїми підзахисними, не знайомився з матеріалами справи. Вперше росіяни побачили свого захисника тільки на початку процесу.

У Греції близько 26 російських моряків зараз знаходяться в схожій ситуації. Мельников зазначив, що майже всі вони з малозабезпечених сімей і мають потребу в грошах на адвокатів.