Польські вчені виявили ген, що подвоює ризик важкого перебігу захворювання на Covid-19

“Польські вчені визначили ген, який, за їхніми словами, більш ніж удвічі збільшує ризик важкого перебігу коронавірусу, і вони сподіваються, що це відкриття допоможе лікарям виявити найбільш схильних до ризику пацієнтів”, – повідомляє Reuters.

Оскільки варіабельність вакцинації є основним фактором високої смертності від коронавірусу в Центральній та Східній Європі, дослідники вважають, що виявлення людей, які наражаються на найбільший ризик, спонукає їх пройти імунізацію та надасть їм доступ до більш інтенсивного лікування у разі зараження.

«Після більш як півтора року роботи нам вдалося знайти ген, відповідальний за схильність до важкої форми коронавірусу. Це означає, що в майбутньому ми зможемо виявити найуразливіших людей», – заявив міністр охорони здоров’я Польщі Адам Неджельський.

Дослідники з Медичного університету Білостока виявили, що ген є четвертим за важливістю фактором, який визначає, наскільки серйозним буде захворювання. Інші три — вік, вага та стать.

“Цей ген виявлено приблизно у 14% населення Польщі, 8-9% населення Європи в цілому та 27% населення Індії”, – сказав керівник проекту професор Марцін Монюшко.

Інші дослідження також показали важливість генетичних факторів у тому, наскільки важко розвивається Covid-19. У листопаді британські вчені оголосили, що вони визначили варіант гена, який може бути пов’язаний із подвоєнням ризику легеневої недостатності.