Марксист-ленінець Педро Кастільо переміг на президентських виборах в Перу

Національна виборча комісія заявила, що сільський учитель-марксист Педро Кастільо переміг на президентських виборах в Перу.

Кандидат від марксистсько-ленінської партії «Перу Лібре» отримав 50,12% голосів, у той час як правий популіст Кейко Фухіморі набрав 49,87% на виборах 6 червня, згідно з даними виборчого органу країни.

Верховний електорат країни оголосив Кастільо переможцем в змагальній гонці після тижнів скарг і апеляцій, в основному з табору Фухіморі. За даними ONPE, Кастільо виграв з трохи більш ніж 44 000 бюлетенів.

46-річний Фухіморі спочатку лідирував, але ситуація змінилася, коли голоси були підраховані в сільських районах, де Кастільо отримав сильну підтримку.

У звинуваченнях, відхилених ОНПЕ, вона сказала, що в перепису були «порушення» і «ознаки шахрайства». Спостерігачі від Організації американських держав також заявили, що вибори пройшли без серйозних порушень.

Фухіморі заявила вчора в телезверненні, що вона «прийме результати, тому що це може бути передбачено законом і конституцією, які вона присягнулася захищати».

Право голосу мали понад 25 мільйонів перуанців. Явка перевищила 18 мільйонів осіб.

51-річний Кастільо хоче побудувати соціалістичну державу, посилити контроль над ЗМІ і скасувати конституційний суд.

Фухіморі, яка планувала помилувати свого батька, колишнього авторитарного президента Альберто Фухіморі, виступала за неоліберальну економічну політику і тверду стратегію безпеки.

За останні роки її кілька разів затримували, і їй загрожує тривалий тюремний термін в рамках триваючого судового розгляду у справі про корупцію.