Україна, Грузія і Молдова заявили про своє прагнення до членства в ЄС

Президенти України, Грузії і Молдови підписали в Батумі декларацію, в якій декларують непохитне прагнення своїх країн вступити в Європейський Союз, повідомляє Радіо Вільна Європа.

Глави держав України – Володимир Зеленський, Грузії – Саломе Зурабішвілі і Молдови – Майя Санду заявили в документі, що європейська перспектива є потужним стимулом для трьох країн продовжувати проводити більш глибокі реформи.

«Ми підтверджуємо нашу непохитну прихильність процесу інтеграції в Європейський Союз і проводимо комплексні реформи для зміцнення наших демократичних інститутів і гармонізації нашого законодавства з ключовими елементами права ЄС», – йдеться в заяві учасників зустрічі в Батумі.

Три країни планують продовжити співпрацю з європейськими інститутами, розвивати зону вільної торгівлі і в той же час інтегруватися в ринок ЄС.

«У наших країн багато спільного, але головне – ми не хочемо повертатися в минуле. Ми готові боротися за наше європейське майбутнє. Ми віддані підтримці один одного». – зазначила президент Грузії Саломе Зурабішвілі.

У Батумський декларації також йдеться про те, що Україна, Грузія і Молдова мають намір продовжити свою участь в програмі Східного партнерства і готові встановити загальні пріоритети для посилення політичного діалогу і секторальної інтеграції з ЄС, особливо в сферах транспорту, енергетики, цифрова трансформація, зелена економіка, законодавство і внутрішні справи, стратегічні комунікації та охорону здоров’я.