За попередніми даними, в Португалії чинний президент переобраний на новий термін

“Чинний президент Марсело Ребел ді Соуза лідирує на вчорашніх президентських виборах”,- повідомляє ТАСС.

Опрацьовано 95,89% протоколів. Відповідні попередні результати озвучило МВС країни.

Згідно з інформацією, діючий президент отримав 62,54% голосів. За ним слідують лідер ультраправої партії «Досить» Андре Вентура (11,87%) і адвокат і колишній дипломат Ана Гомеш (11,78%). Маріса Матіас набрала 3,9% голосів, Жоао Феррейра – 3,82%, Віторіну Сілва – 3,35%, Тьяго Майа Гонсалвес – 2,75%.

Президентські вибори в Португалії пройшли на тлі зростання поширення коронавірусної інфекції в країні. Всього в республіці виявлено понад 636 тисяч випадків зараження при населенні більше 10 мільйонів чоловік, понад 10,4 тисячі хворих померли. Напередодні голосування в країні зареєстрований антирекорд по збільшенню кількості хворих, а також добовий максимум смертей через коронавірус. У зв’язку з цим влада Португалії ухвалила низку заходів, щоб спробувати забезпечити безпечне проведення виборів.

72-річний Ребел ді Соуза спочатку був явним фаворитом гонки. Чинний президент народився в 1948 році в Лісабоні, закінчив юридичний факультет Лісабонського університету і захистив там докторську дисертацію. У 1974 році він вступив в Соціал-демократичну партію (СДП), з 1982 по 1983 рік обіймав посаду міністра з парламентських справ в уряді Франсіско Пінто Бальсемао. У 1989 році він балотувався на пост мера Лісабона. З 1996 по 1999 рік діючий президент країни очолював СДП. Довгий час провадив щотижневу аналітичну телепрограму. На виборах 2016 року він набрав 52% голосів.

Згідно з Конституцією Португалії, функції президента досить широкі, але іноді обмежуються представництвом. Таким чином, глава держави є верховним головнокомандувачем, призначає прем’єр-міністра з урахуванням результатів виборів, за пропозицією уряду і з схвалення парламенту, оголошує війну та укладає мир, оголошує надзвичайний стан. Одним з ключових повноважень президента є його право розпускати Збори республіки (однопалатний парламент). Проте, парламент має можливість відхилити кандидатуру прем’єр-міністра, запропоновану президентом більшістю голосів. Крім того, глава держави ратифікує міжнародні договори і призначає послів за пропозицією уряду.