Надмірна гігієна через коронавірус може мати протилежний ефект

Миття рук – основний інструмент у боротьбі з поширенням вірусів, включаючи новий коронавірус, також може бути шкідливим. У деяких випадках прагнення до гігієни може мати протилежний ефект. На цьому наголосив російський алерголог-імунолог і ведучий медичної програми на російському телебаченні «П’ятниця» Олексій Безсмертний.

Віруси та хвороби найкраще розвиваються у людей, які нехтують особистою гігієною. З цієї причини кожен лікар порадить вам частіше приймати душ і мити руки перед їжею. Звичайно, це не забезпечить 100-відсотковий захист від хвороб, але збільшить шанс уникнути багатьох неприємних захворювань. Єдина проблема: лікарі забувають попередити своїх пацієнтів, що їм не слід перестаратися, сказав Безсмертний.

«Гігієна рук важлива, особливо при сезонному грипі, але ви не повинні звертати на неї надмірно багато уваги. Занадто часте (більше 6-8 разів на день) використання очищувальних засобів сушить шкіру й очищає захисний шар від корисних бактерій, які захищають від інфекцій. Крім того, часте миття рук пошкоджує шкіру, оскільки мило та гелі мають руйнівну дію», – пояснив лікар.

Крім звичайного миття рук, варто також обмежити використання антисептиків, які занадто часто використовуються при сезонних загостреннях вірусних інфекцій. Олексій Безсмертний заперечував, що антисептики краще впораються з брудом на руках, ніж просто миття рук з милом.

«Як показала Американська академія педіатрії, просте розтирання рук антисептиком не дезінфікує ваші руки. Набагато ефективніше мити руки чистою проточною водою. Не зловживайте миттям рук антисептиками або іншими мийними засобами. «Антисептики та вологі серветки не змивають бруд з рук, а просто розмащують його по руках», – сказав російський лікар.