Іран засудив американського бізнесмена до 10 років за шпигунство

“Американський бізнесмен Емад Шарги був звинувачений владою Ірану в шпигунстві і засуджений до 10 років тюремного ув’язнення”, – повідомляє NBC з посиланням на друга сім’ї Шарги.

У звіті наголошується, що такі дії іранської влади можуть ускладнити дипломатичні відносини з майбутньою адміністрацією обраного президента Джо Байдена, який раніше заявив, що він «буде відкритий для ослаблення санкцій проти Тегерана, якщо режим повернеться до дотримання умов ядерної угоди 2015 г.».

“Шарги, 56-річний громадянин США іранського походження, був викликаний до суду в Тегерані за звинуваченням у шпигунстві і засуджений до 10 років тюремного ув’язнення без суду і слідства”, – повідомляє телебачення. З тих пір родина не отримувала від нього жодних звісток.

За даними NBC, Шарги – не єдиний американський громадянин іранського походження, затриманий в Ірані. За гратами в країні знаходяться Сіамак Намазу (з 2015 року), його батько Бейкер і Морад Тахбаз, екологічний активіст, який також є громадянином Великобританії.

Шарги народився в Ірані, здобув освіту в США. За словами його сім’ї, в 2016 році він і його дружина повернулися до Ірану, щоб відновити зв’язок зі своєю батьківщиною. У США він працював в індустрії полімерних матеріалів, а потім перейшов на роботу в авіаційну брокерську фірму в Абу-Дабі. Вперше він був заарештований в Ірані в квітні 2018 року і утримувався під вартою до грудня 2018 року, коли був звільнений під заставу. У грудні 2019 року іранський суд не виявив порушень закону в діях Шарги, але тим не менш не повернув йому іранський і американський паспорти.