Сербія відкладає проголошення військового нейтралітету

Белград затримає прийняття документа про політичну незалежність і військовий нейтралітет в зв’язку з майбутньою зустрічю з сербськими лідерами в регіоні. Про це повідомляє Daily News з посиланням на BGNES.

Очікується, що у вихідні президент Вучич зустрінеться з головою Сербії Милорадом Додіком і президентом Республіки Сербської Желько Цжановічем. Поточні політичні “потрясіння” в БіГ і Чорногорії будуть обговорюватися.

За словами джерел, за декларацію планувалося проголосувати в парламенті до візиту міністра оборони Росії Сергія Шойгу, який прибуде в Белград в понеділок.

«В останні місяці Росія закликала Сербію твердо взяти на себе зобов’язання залишатися у військовому відношенні незалежною, оскільки Москва побоюється, що наша країна може в кінцевому підсумку стати членом НАТО», – кажуть дипломати. Сербські чиновники вважають, що така декларація заспокоїть росіян.

Неофіційно Росія “закликає” Белград включити визначення “військового нейтралітету” в конституцію Сербії.

Відповідно до джерел Danas, це «неможливо здійснити в короткостроковій перспективі, враховуючи майбутню кампанію з проведення парламентських і місцевих виборів».

Голосування за зміни в Конституції вимагає тривалої і складної процедури, яка передбачає підтримку більшості, що становить дві третини в парламенті, і підтримку референдуму за участю більше половини виборців.

У своєму нинішньому складі парламент збереться до кінця лютого. Деякі політичні та юридичні експерти поставили під сумнів «доречність» планованої декларації «політичної незалежності і військового нейтралітету». Вони нагадують, що вже існує «Резолюція про захист суверенітету, територіальної цілісності і конституційного порядку Республіки Сербія», прийнята в грудні 2007 року з питання Косово, і один з її членів заявив про військовий нейтралітет.