Українці в ЄС

 

За кордоном сьогодні перебуває на роботі 5 млн. українців, повідомив в. о. Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко.

«На сьогоднішній день за даними МЗС понад 5 млн. українців працюють за кордоном. І доволі багато з наших громадян зустрічається з дуже недобросовісними посередниками на ринку праці. Вони відправляють працювати за туристичними візами, і там нікому не цікаво як працівник буде працювати і на яких умовах»,- сказав він.

Він також заявив, що хвилю міграції зупинити не під силу, але можна постаратися зробити все можливе для наших громадян у плані захисту і повернувшись додому у них були подальші гарантії.

Президент громадської організації «Всеукраїнська Асоціація компаній з міжнародного працевлаштування» Василь Воскобійник заявив, що, – «Трудова міграція – це нормальне явище, і воно існує в усьому світі і в цьому немає нічого поганого. Але головна проблема полягає в тому, що працівникам потрібно забезпечити нормальну захист і соціальні гарантії на таких заробітках».

На симпозіумі з питань легальної зайнятості українців закордоном, за участю керівництва Державної служби зайнятості, Міністерства соціальної політики взяли участь роботодавці та більше 80 найбільших посередників на ринку праці.

За даними групи «Рейтинг», яка займається соціологічними опитуваннями, серед українців, що працювали за кордоном протягом останніх 5 років, найбільше виїжджали на роботу в Польщі – 36%, Росія – 25%, по 5% в Чехії і Німеччини, 3% – Італія, і решта – у інших країнах західної Європи.