Плюси та мінуси життя в Сербії

На перший погляд всі балканські держави здаються однаково привабливим місцем для еміграції: м’який клімат, стабільна економіка. Насправді між ними є істотна різниця: одні держави щасливо вийшли з кризи 90-тих років, а іншим пощастило менше. Життя в цих країнах відрізняється за рівнем комфорту, і в Сербії в порівнянні з найближчими сусідами все не дуже благополучно. Але Сербія все одно прекрасна по-своєму завдяки незайманій природі та спокійному ритму життя.
Сербія фото

Зміст

  1. Стан економіки
  2. Ринок праці
  3. Рівень життя
  4. Вартість товарів
  5. Нерухомість і ціни

Стан економіки

До розпаду Югославії Сербія була однією з найбагатших республік союзу. На початку 90-тих років на Балканах почалася війна між хорватами, боснійцями та сербами, яка тривала до першої половини 2000-х років. Белграду вдалося зберегти політичне лідерство і зайняти місце федерації на міжнародній арені. Але в економіці все склалося не так добре. В даний час рівень життя в Сербії гірше, ніж в Хорватії, Словенії та Чорногорії.

Країна до сих пір не вийшла з кризи, в яку занурилася після зникнення Югославії. Правда, за останні роки ситуація дещо покращилася, ВВП збільшився і повинен продовжити рости в 2018 році (хоча за прогнозами це зростання складе всього 2%). Якщо розрахунки виправдаються, Сербія має всі шанси досягти матеріального добробуту.

Кілька років тому країна отримала статус кандидата на вступ до Європейського Союзу. Якщо все піде як планується, скоро життя в Сербії наблизиться до світових стандартів. Але і в нинішньому перехідному стані держави є свої плюси та мінуси. Якщо переїжджати в Сербію, то зараз, поки що громадянство отримати відносно просто. А після вступу держави до ЄС можна буде користуватися всіма перевагами європейського паспорта: дешевими авіаквитками, можливістю працевлаштування в будь-якій з 28 держав, якісною освітою.

Ринок праці

Через проблеми з економікою робочих місць в країні мало. Безробіття сягає 25%. Високий зовнішній борг держави не дозволяє уряду проводити реформи, іноземні інвестори не поспішають вкладати гроші в Сербію.

У багатьох промислових підприємств великі заборгованості, заводи та фабрики вимагають вкладень для модернізації. Країна не приваблива для туристів, тому що знаходиться в глибині материка, на відміну від прибережної Чорногорії. Розвинене тільки сільське господарство і сфера послуг.

Для українців, які хочуть переїхати в Сербію, це відкриває додаткові можливості. Маючи стартовий капітал, можна відкрити тут власний бізнес і не боятися конкуренції. Інший варіант – жити на щомісячні відсотки з капіталу. А ось гідну роботу в Сербії знайти навряд чи вийде.

Рівень життя

Зарплата фото

Середня зарплата в Сербії найнижча з усіх балканських держав. Більш щасливими вважаються північні області, там зарплата становить близько 450 євро, південь і захід бідніші та заробляють тільки 330 євро в місяць. Якщо звернути увагу на приватні автомобілі, у більшості сербів малолітражні старі іномарки з механічною коробкою передач. Очевидно, що серби не можуть дозволити собі шикувати.

У столичному Белграді дороги хороші, але варто від’їхати трохи далі від великих міст, ситуація змінюється в гіршу сторону. Країна аграрна, багато хто займається фермерством. Проте, соціальні допомоги вищі, ніж в Україні: наприклад, пенсіонери в середньому отримують 220 євро на місяць. Очима українців ситуація виглядає альтернативою злиденною старістю на батьківщині. Дешево стоять освіта і медицина. Втім, якщо збережеться курс на євроінтеграцію, швидше за все владі доведеться урізати виплати населенню.

Вартість товарів

Ціни на продукти в Белграді майже не відрізняються від київських. Дешевше коштують фрукти, овочі, молочні продукти, пиво, трохи дорожче – м’ясо та яйця. Але українцю різниця здасться трохи значною, але це все одно менше, ніж при поїздці до Франції чи Німеччини. Місцеві жителі витрачають на їду менший відсоток доходу, ніж українці у себе на батьківщині. Таким чином, якщо є робота, жити в Сербії можна добре … Ціни в Сербії створюють прекрасні умови для постійного проживання.

Нерухомість і ціни

Близько 10 років тому житло в Хорватії та Словенії різко підскочило в ціні. Тут цього не сталося, і нерухомість в Сербії найдешевша на Балканах. Варто поспішити з купівлею, бо коли країна вступить в Європейський Союз, квартири точно подорожчають. Зараз вартість квадратного метра варіюється від 600 до 7 000 євро, а орендувати таку ж площу обійдеться в 150-2000 євро. Раніше найбільшою популярністю користувалися квартири та будинки в столиці, але зараз все частіше іноземці купують котеджі в передмісті.

Белград – красиве старовинне місто, розділений річкою Савой на дві частини. Правий берег забудований історичними будівлями. Житлові будинки невисокі, багато хто має внутрішні дворики, палісадники та городи. На лівому березі знаходяться сучасні багатоквартирні будинки, офісні будівлі, торгові центри. Життя в столиці культурне та розмірене, а в селах ще більш тихе. Клімат м’який, повітря чисте через відсутність розвиненої промисловості.

В інтернеті є багато україномовних форумів, присвячених переїзду. Можна навіть подивитися відео з рекомендаціями щодо оформлення документів, пошуку роботи та купівлі житла. Відгуки, як правило, позитивні. Українців приймають тепло, серби приязно налаштовані до східних слов’ян. Перед тим, як змінити рідну країну на Балканську державу, обов’язково потрібно там побувати. У 2018 році українцям як і раніше не потрібна віза до Сербії.

Проживання в Сербії має свої переваги та недоліки. Це точно не та країна, куди варто їхати за грошима, розкішними вбраннями та кар’єрними перспективами. Але якщо мета – це комфортне життя вдалині від суєти, в оточенні мальовничих пейзажів, тоді це прекрасний варіант для переїзду, напевно, один з кращих в Європі.