Робоча віза в Норвегію: як отримати дозвіл на роботу українцям

Північна країна Норвегія відмінне місце для легального працевлаштування. Українців приваблюють високі зарплати, лояльне ставлення до трудових мігрантів та можливість отримати досвід адаптації в іншій країні. Робоча віза в Норвегію потрібна для офіційної трудової діяльності в цій країні.

Рабочая виза в Норвегию У статті зібрана інформація про правила отримання робочої візи до Норвегії, типи дозволів на роботу, переліку документів, вартості оформлення, терміни розгляду заяв.

Що таке норвезька робоча віза і її види

Норвегія член Шенгенської угоди. Українці з закордонним паспортом з биометрикой мають право відвідувати країни ЄС і Шенгенської Зони як туристи. Тривалість перебування 90 днів на півріччя.

Робоча віза в Норвегію для українців — спеціальний дозвіл Міграційної служби не є громадянами ЄС осіб (аплікантів) на роботу з повною зайнятістю протягом дії трудового контракту.

Закон про працю піклуватися про підтримку місцевих жителів і вимагає дотримання певних правил запрошення іноземців. Робочі місця в першу чергу пропонують громадянам ЄС. Якщо не вдалося знайти бажаючих зайняти вільну вакансію роботодавцю, компанії, організації або власнику сільськогосподарської ферми дають дозвіл на оформлення робочої візи до Норвегії для іноземця.

Національна віза категорія «D» дає право займатися бізнесом, працювати за наймом з повною зайнятістю і проживати в країні більше 90 днів.

Кваліфікованим співробітникам візу видають на 1 рік з правом продовження.

Сезонним робітникам віза дозволяє перебувати в країні протягом 90 днів в період збору ягід, лову риби або для виконання інших робіт.

У Норвегії видається шість видів дозволів на заняття трудовою діяльністю (Utlendingsdirektoratet):
  1. Для фахівців — тих, хто має профільну освіту. Дозвіл на роботу видається на рік з правом продовження. Роботодавець зобов’язаний забезпечити іноземцю аналогічні з місцевими жителями умови праці та розмір оплати. Протягом цього періоду запрошений співробітник не має права змінювати місце роботи.

Після трьох років перебування в країні можна подавати клопотання на отримання статусу ПМЖ. Це кращий засіб легалізації та дипломатичний спосіб імміграції. Тим, хто отримав статус ПМЖ дозволено змінювати місце роботи.

  1. Сезонний робочий запрошується для виконання короткотермінових робіт. Термін перебування менше 90 днів. Дозвіл цього типу не є підставою для отримання статусу ПМЖ. Повторне отримання дозволу можливо після 6 місяців перебування за межами Норвегії.
  2. Няня молода іноземка (вік 18 – 30 років). Живе і харчується в сім’ї і допомагає доглядати за дітьми. Отримує гроші на кишенькові витрати. Термін дії дозволу два роки. Не дає права отримання ПМЖ.
  3. Практикант — учень бажає пройти навчання і освоїти нові професійні навички. Дозвіл видають на два роки. Не дає права отримання ПМЖ.
  4. Гість працівник — людина, яка хоче вивчити норвезьку культуру, традиції та навички ведення сільгоспробіт. Дозвіл видають на три місяці без права продовження. Не дає права на отримання ПМЖ.
  5. Працівник промисловості по переробці риби. Дозвіл видається на один рік. Не дає права на отримання ПМЖ.

Правила використання

Протягом 7-ми днів після прибуття до місця роботи візу реєструють в місцевому поліцейському управлінні. Без реєстрації вона вважається недійсною. У разі виявлення порушення режиму реєстрації працівник буде депортований.

Алгоритм отримання

Робоча віза в Норвегію України оформляється у відповідності з прийнятою процедурою.

  1. Знайдіть вільні вакансії.
  2. Зв’яжіться з роботодавцем і обговоріть умови можливої співпраці.
  3. У разі взаємної зацікавленості надайте роботодавцю дані для ініціації оформлення в міграційній службі Норвегії дозволу на роботу і проживання.
  4. Після отримання запрошення бажано узгодити умови трудового співробітництва і закріпити домовленості в підписаному обома сторонами трудовому контракті.
  5. Після одержання запрошення на роботу, кандидат готує документи для оформлення робочої візи до Норвегії.
  6. Проходить реєстрацію на прийом в режимі онлайн на сайті посольства Норвегії в Україні або записується на прийом, звернувшись за телефоном колл-центр.

Після реєстрації на електронну пошту, використовувану при реєстрації, прийде лист супровід. Роздрукуйте і збережіть копію. Знадобитися при подачі заяви.

  1. У заздалегідь узгоджений час заявник особисто подає документи в посольство.

Пакет документів

Для відкриття робочої візи до Норвегії необхідні наступні документи:
  1. Закордонний паспорт (з терміном дії, що перевищує на три місяці дату закінчення візи) і дві копії.
  2. Внутрішній український паспорт і дві копії.
  3. Дві кольорові фотографії розмір 3.6 х 4.7 див.
  4. Оригінал і копія дозволу на проживання, запрошення на роботу або трудового контракту.
  5. Дипломи про освіту підтверджують кваліфікацію іноземного кандидата на вакансію з нотаріально завіреними перекладами на англійську мову.
  6. Заяву з проханням про надання робочої візи.
  7. Анкету заявника (заповнюють англійською) з підписом і датою

Скачайте бланк заяви та анкети з зразками правильного заповнення на сайті посольства.

  1. Чеки про оплату візового і консульського збору.
  2. Оригінал поліса медичного страхування з покриттям 30 тис. євро.
  3. Виписку банку, що підтверджує фінансову спроможність і наявність коштів на перший час і дві копії.
  4. Бажано надати сертифікати про бронювання номера в готелі або письмове підтвердження роботодавця про надання житла.

Строк розгляду заявок 3-7 днів.

Як продовжити?

Продовження трудового контракту підставу для продовження робочої візи. Продовжити можна на території Норвегії. Прохання про продовження подають в місцеве поліцейське управління. Послуга платна. Вартість 600 норвезьких крон.

Продовжити дозвіл на роботу можна і в Україні. Заяву подають в Посольство або Консульство Норвегії в Україні.

Вартість оформлення

Українці хочуть знати, скільки коштує робоча віза в Норвегію. Ціна залежить від способу підготовки документів. Якщо пакет документації для відкриття робочої візи до Норвегії готуватися самостійно, ціна трохи менше:

  • консульський збір 35 євро;
  • сервісний збір 25,2 євро.

При оформленні за допомогою візового агента, вартість сервісних послуг буде становити приблизно 40 євро.

Оплату легко зробити після заповнення візової анкети на сайті посольства з особистої кредитної карти у онлайн режимі. Якщо немає кредитної картки, оплатіть в Консульстві або Посольстві в момент подачі заяви.

Корисні поради

Отримання дозволу на роботу вимагає уваги до дрібниць.
  1. У заяві, анкети, паспорти, дипломи про освіту повинні бути вписані однакові дані. Помилки, допущені при заповненні основна причина відмови в процесі отримання візи.
  2. Подаючи документи, надайте всі видані на ваше ім’я закордонного паспорта.
  3. Продовжений закордонний паспорт не годиться для відкриття робочої візи.
  4. В період оформлення дозволу на роботу не варто міняти імідж.

Підіб’ємо підсумки

Отримати дозвіл на роботу в Норвегії цілком можливо.

Основна вимога — наявність запрошення від роботодавця і дозволу на проживання на період дії трудового контракту.

Фахівці зі знанням англійської мови легко працевлаштуються в Норвегії. Молодь може працювати в сім’ї. Працівники без кваліфікації потрібні для збору дарів лісу і робіт на сільськогосподарських фермах. Часто відкриваються вакансії на підприємствах по переробці риби.

Шукайте вільні вакансії на сайті eurabota. Заповнюйте анкету і отримуйте відгуки на пропозицію.