Громадський транспорт у Польщі: як користуватися і що важливо знати

Послугами міського транспорту користуються всі звичайні люди в будь-якій країні або місті. Це найпопулярніший вид пересування для бюджетного туриста в будь-якій точці світу, оскільки це доступно. Однак, незважаючи на те, що транспортна система – річ універсальна, в кожній країні, і навіть місті вона особлива і має свої тонкощі. Тому, вирушаючи у подорож, важливо заздалегідь дізнатися про структуру міського транспорту в країні призначення. По-перше, це необхідно для того, щоб розуміти, який з видів транспорту зручніше, який дешевше, а який дорожче. По-друге, попереднє ознайомлення з інформацією дозволяє краще орієнтуватися на місці, тому ви вже не будете розгублено ходити по аеропорту або вокзалу не розуміючи як краще потрапити в центр міста. Тому, дана стаття пояснить як влаштована транспортна система в Польщі, та як нею правильно користуватися.

польский общественный транспорт

ЗМІСТ

  1. Загальна характеристика транспорту в Польщі
  2. Польське метро
  3. Автобуси і трамваї
  4. Вартість проїзду в громадському транспорті
  5. Додаткові цікаві факти про транспортній системі в Польщі

Загальна характеристика транспорту в Польщі

У нашій країні в кожному місті є компанії, або кілька, які обслуговують місто, те ж саме стосується і Польщі. Тому, відповідно, в кожному місті є свій перевізник, який встановлює свої ціни за проїзд, розробляє систему пільг і знижок, а також призначає штрафи за порушення правил. Якщо згадати найвідоміші польські компанії-перевізники, то це: ZTM в Любліні та Варшаві, а також ZIKiT в Кракові. Незалежно від міста, студенти завжди мають знижку на проїзд, але потрібно показати студентський квиток.

В більшості випадків, не важливо, з якої причини ви знаходитесь у Польщі, вам все одно знадобляться послуги громадського транспорту, причому користуватися ним доведеться не менше 2 разів на день. Якщо ви збираєтеся перебувати в країні довгий час, досить ефективно буде придбати картку, яка діє досить довго, вам потрібно буде тільки щомісяця поповнювати її. Взагалі, у Польщі існує 4 види транспорту:

  • трамваї;
  • автобуси;
  • поїзди (звичайні та швидкісні)
  • метро (правда воно працює тільки в столиці).

Поширені в Польщі також таксі, але їх не можна назвати громадським транспортом, хоча їх послугами люди також часто користуються. Якщо вам знадобиться терміново дістатися визначеного місця, то звичайно можна викликати таксі, але зауважте, що краще користуватися послугами ліцензійних операторів. Тільки в цьому випадку можна бути впевненим у чесності тарифу.

Пам’ятайте, що на машинах, які мають ліцензію, знаходиться позначка TAXI, а на ваше прохання водій зобов’язаний видати чек.

Польське метро

польское метро

Метро, в звичному для нас вигляді (тобто підземне) функціонує тільки у Варшаві. Столичний метрополітен має дві гілки, одна з яких сполучає між собою північну і південну частині міста, при цьому проходить через центр, а інша слід з заходу міста на схід. На кожній із станцій можна побачити схему, на якій показано всі напрямки і зупинки.

Карта дійсно легка (якщо порівняти її з Нью-Йоркським метрополітеном), тому заплутатися тут дуже складно.

В інших великих польських містах (Гданськ, Лодзь, Вроцлав, Познань) курсує так зване ” наземне метро. Але насправді – це звичні нам трамваї, хоч у деяких містах є і швидкісні потяги, але словом “метро” їх все одно назвати складно і незвично.

Автобуси і трамваї

Обидва види громадського транспорту є у всіх великих містах. Трамвайні мережі кожного міста мають нескладну структуру, а також звичайні та швидкісні поїзди. Наприклад, у Гданську є 15 ліній, за якими одночасно можуть курсувати кілька маршрутів, а у Вроцлаві їх аж 27. Середня швидкість поїздів досягає 70 км / год, Тому за півгодини трамвай обслуговує близько 2,5 тис. Осіб. Ну і не менш важливий факт – трамвайні мережі мають зручні розв’язки, тому якщо потрібно змінити вид транспорту, то це можна зробити досить легко.

Всі трамваї і автобуси оснащені електронними інформаційними дошками, які нагадують пасажирам про наступних зупинках. Квиток можна придбати в спеціальному терміналі, встановленому на кожній із зупинок, або в кіосках.

Пам’ятайте про те, що квиток в Польщі потрібно купувати до того, як ви зайшли в транспорт, оскільки в більшості міст водії їх не продають.

Вартість проїзду відрізняється в залежності від міста і відстані, ви плануєте проїхати але про це трохи далі.

Вартість проїзду в громадському транспорті

Як вже зазначалося раніше, вартість проїзду відрізняється в залежності від міста. Практика показує, що саме в столиці він дорогий, тому для прикладу у статті взято саме Варшаву. Паперовий квиток потрібно прокомпостувати при вході в трамвай або автобус, без цього він недійсний. Також варто зазначити, що пільгові категорії (учні та студенти до 26 років) оплачують проїзд удвічі менше.

стоимость проезда в Польше

Особливу категорію становлять пенсіонери (які досягли 65 років), вони користуються «квитком сеньйора», який коштує 50 злотих.

Отже, перейдемо до цін:

  • квиток на поїздку, яка триває до 20 хвилин – 3,40 ZL;
  • одноразовий квиток – 4,40 ZL;
  • квиток на добу – 15 ZL;
  • квиток на 30 діб – 110 ZL;
  • квиток на 90 діб – 140 ZL.

Деякі квитки діють одночасно не тільки в автобусах, а також у трамваях і метро (це зазначено в самому квитку), до того ж деякі з них дозволяють перевозити з собою багаж. Ціни в інших містах можуть бути трохи нижче, ніж у столиці, тому детальніше про вартість можна дізнатися вже на місці.

Додаткові цікаві факти про транспортну систему в Польщі

У країні заборонено палити в громадських місцях, тому сюди також відносяться зупинки, це означає, що якщо вас спіймають, то будьте готові заплатити за порушення 500 злотих штрафу. «Зайців» у польському транспорті зловити дуже легко, причому контролери роблять це абсолютно непомітно. Вони не одягнені у спеціальну форму, тому здалеку їх розпізнати не вдасться. До того ж, перед тим, як почати перевірку контролер спочатку блокує всі апарати, які компостують квитки, тому схитрувати точно не вийде. Польські контролери не мають спеціального одягу, але у них є права, тому документ вам зобов’язані показати.

Якщо вас зловили на проїзд без квитка, то штраф може становити від 140 до 180 злотих (тобто повна вартість найдорожчого квитка). Оплатити його можна відразу (після цього ви отримуєте чек), але якщо такої суми у вас немає, то штрафу все одно не уникнути. В такому випадку ви отримаєте квитанцію, де буде зазначено дату оплати, якщо ви цього не виконаєте, то справа передається в суд.

Так що краще все ж бути чесними, оскільки удача час така нестійка. Бажаючи заощадити маленьку суму, можна поплатитися за це витратами в кілька разів більше, тому спочатку подумайте, чи варта справа того.