Бізнес в Норвегії

Власний бізнес в Норвегії – це оптимальний варіант для ефективного інвестування коштів в країну з успішною економікою та гнучкою правовою системою. Причому за місцевими законами іноземці можуть здійснювати підприємницьку діяльність як віддалено, так і безпосередньо перебуваючи в країні.

Правда, в першому випадку, з метою врегулювання ділових питань з різними службами, доведеться вести спільний бізнес з норвезьким партнером або найняти довірену особу серед місцевих жителів.

Попри те що Норвегія вважала за краще залишитися за межами Європейського Союзу, країна є активним учасником зовнішньоторговельних відносин. Основна частка експорту спрямована на Великобританію, Німеччину і Нідерланди.

бізнес в Норвегії

Норвегія має багаті природні ресурси, особливо великі запаси нафти та газу. Зокрема, нафтовий сектор забезпечує близько 9% робочих місць країни й займає майже половину всього експорту.

У зв’язку зі світовими проблемами останніх років, в частині зниження цін на енергоресурси, уряд Норвегії вживає додаткові заходи, спрямовані на розвиток сфери підприємництва.

Наприклад, впроваджуються механізми пільгового оподаткування в регіонах з низьким рівнем промислового виробництва та слабкою інвестиційною активністю. Всіляко заохочується розробка інноваційних й високотехнологічних проектів. На вигідних умовах надаються кредити.

У щорічному рейтингу агентства Doing Business 2017 по легкості відкриття й ведення бізнесу Норвегія займає 6-е місце з 190 країн світу і 2-е місце серед держав Європи. Досить вагомий аргумент на користь бізнес-імміграції в цю північну країну.

Крім того, підприємець з-за кордону має можливість забрати з собою близьких членів сім’ї, для яких відкриваються широкі перспективи працевлаштування в Норвегії та отримання освіти в норвезьких вузах. Далі мова піде про те, як відкрити бізнес в Норвегії іноземцю, зокрема українцю та іншим громадянам країн СНД.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес в Норвегії
  2. Реєстрація компанії в Норвегії
  3. Форми власності для бізнесу в Норвегії
  4. Податки в Норвегії в 2017 році
  5. Напрямки для бізнесу в Норвегії
  6. Бізнес-віза до Норвегії

Як відкрити бізнес в Норвегії

На відміну від багатьох європейських країн, Норвегія надає повну свободу іноземним підприємцям в питаннях вибору сфери діяльності та ведення бізнесу нарівні з місцевими жителями. Головне, дотримуватися правових норм і правил, та не порушувати законодавство. Єдине обмеження пов’язане з необхідністю отримання спеціальних дозволів або ліцензій в окремих галузях.

На етапі розробки бізнес-ідеї, яка згодом переходить в бізнес-план, дуже важливо зібрати достатню інформацію про норвезький ринок. У більшості випадків доведеться звернутися за допомогою до місцевих фахівців – бухгалтерам, аудиторам, юристам і консультантам. Це допоможе отримати об’єктивну оцінку про перспективність розвитку майбутньої компанії в Норвегії.

Щодо бізнес-культури в Норвегії. Пріоритетною цінністю вважається соціальна рівність, заснована на довірі між бізнес-партнерами, роботодавцями та працівниками. Співпраця і взаємна повага дозволяє співробітникам норвезьких компаній підтримувати високий рівень продуктивності й мотивації. Вітається ініціатива та самостійне прийняття рішень.

Громадянам з країн, що не входять до складу Європейського союзу, для бізнес-імміграції до Норвегії знадобиться отримати вид на проживання. Якщо планується вести бізнес на постійній основі та брати безпосередню участь в його управлінні – це є обов’язковою умовою.

Вимоги до іноземців для отримання посвідки на проживання в Норвегії з метою ведення бізнесу
  1. Бізнес повинен мати довгостроковий характер.
  2. Працевлаштування дозволяється виключно у власній компанії та на посади, що передбачає навички кваліфікованого працівника.
  3. Прогнозований прибуток до оподаткування повинен становити не менше ніж 25 тисяч євро на рік.
  4. Якщо бізнес того вимагає, необхідно отримати спеціальні дозволи або ліцензії від місцевої влади.
  5. Відповідну освіту, підтверджену дипломом вищого закладу або тривалим періодом професійної діяльності.

Заява на отримання виду на проживання подається через спеціальний сайт департаменту у справах іноземців Норвегії – UDI. Зазвичай дозвіл видається терміном на один рік, з правом продовження. Через три роки можна оформити постійне проживання, а згодом і громадянство Норвегії.

Процедура реєстрації бізнесу (компанії) в Норвегії

  1. Отримання національного ідентифікаційного номера (ID), а в разі нетривалої підприємницької діяльності (до 6 місяців) тимчасовий D-номер. Робиться це через спеціальний сайт www.brreg.no.
  2. Оплата мінімальної суми статутного капіталу в норвезькому банку – 30 тис. Крон (близько 3000 євро). Зазвичай для цього використовують популярний онлайн-ресурс – www.dnb.no.
  3. Реєстрація в реєстрі комерційних підприємств. Дозволяється подача документів, як в електронному вигляді через офіційний сайт, так і через звичайну пошту. У першому випадку вартість послуг складає 5666 крон (590 євро), у другому 6797 (700 євро). Одночасно з цією процедурою оформляється свідоцтво платника ПДВ. У разі річного обороту понад 50 тисяч крон (5200 євро) це є обов’язковою вимогою.
  4. Реєстрація в фондах пенсійного забезпечення та соціального страхування.

Форми власності для бізнесу в Норвегії

Один з найважливіших етапів на шляху створення бізнесу в Норвегії є вибір форми власності. Від цього буде залежати ступінь особистої відповідальності бізнесмена, ризики, рівень податків, фінансові витрати, інші права та обов’язки. Тому на цій стадії не обійтися без допомоги норвезьких фахівців.

Популярні форми власності для компанії в Норвегії

Популярні форми власності

Приватний підприємець. Основні критерії – це вік 18 років і повна особиста відповідальність за зобов’язаннями компанії. У зв’язку з цим відсутня необхідність в статутному капіталі. Для відкриття не потрібно резидентство Норвегії, але юридична адреса повинна бути норвезькою.

Якщо підприємець надає послуги та не займається гуртовою або роздрібною торгівлею, а в штаті знаходиться не більше 5 співробітників, реєстрація в реєстрі комерційних підприємств не носить обов’язкового характеру. Ідентифікаційний код привласнює Центральний координаційний реєстр юридичних осіб, де реєстрація здійснюється безкоштовно.

Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Мінімальні вимоги до статутного капіталу – 30 тисяч крон (близько 3000 євро). До реєстрації в комерційному реєстрі, внески акціонерів повинні бути підтверджені аудитором або спеціалізованою фінансовою установою. Відповідальність за зобов’язаннями компанії еквівалентна внескам до статутного капіталу. Допускається реєстрація в електронному вигляді.

Партнерство. Передбачає спільний бізнес кількох підприємців як фізичних, так і юридичних осіб. Мінімальних вимог до статутного капіталу немає. Партнери несуть необмежену відповідальність за зобов’язаннями компанії. Дуже часто складається спеціальний договір (partnership), в якому вказується ступінь відповідальності кожної особи пропорційно до внесків. Головний офіс фірми повинен розташовуватися в Норвегії, але постійне проживання не потрібно.

Податки в Норвегії в 2017 році

Всі компанії, які здійснюють господарську діяльність на території Норвегії, зобов’язані вести бухгалтерський облік та щорічно разом з податковою декларацією надавати фінансову звітність.

Оплата податкових зобов’язань проводиться авансовими платежами протягом року. Терміни для різних форм власності можуть відрізнятися. Наприклад, для приватних підприємців передбачений внесок авансових платежів 4 рази на рік, а для ТОВ щомісяця з січня по вересень.

Ставки основних податків в Норвегії в 2017 році

Ставки

Корпоративний податок – 24%

Прибутковий податок – прогресивна ставка до 38,7%

ПДВ. Загальна ставка – 25%. Знижені ставки – 15% (харчі та напої), 11,11% (постачання риби) і 10% (пасажирський транспорт, розміщення в готелях та інше).

Напрямки для бізнесу в Норвегії

При виборі сфери діяльності для бізнесу в Норвегії, в першу чергу, необхідно ознайомитися з галузями, які вимагають отримання дозвільних документів. Далеко не завжди місцева влада видає ліцензії іноземцям. Ось основні з них:

  • Сільське і лісове господарство
  • Видобування нафти та газу
  • Рибальство і мисливство
  • Будівництво та будівельні роботи
  • Гуртова та роздрібна торгівля
  • Ремонт автомобілів
  • Сфера інформаційного мовлення
  • Громадське харчування
  • Охорона здоров’я та освіту
  • Операції з нерухомістю, фінансові та страхові послуги

Якщо необхідність в ліцензії не є перешкодою на шляху бізнес-іммігранта, то варто звернути увагу на найприбутковіші, але водночас конкурентні галузі: нафтогазовий сектор, рибальство, суднобудування і нерухомість. В іншому політ фантазії обмежується тільки нормами закону.

Як і в інших розвинених країнах в Норвегії перебуває на підйомі сфера IT та високі технології. Якщо мова йде про менш великі міста ніж Осло або Берген перспективним варіантом може стати малий бізнес, наприклад, кафе-бар, салон краси або фітнес-клуб. Навіть невелика кількість населення здатне забезпечити непоганий прибуток. Як відомо, рівень доходів у жителів Норвегії один з найвищих у світі.

Бізнес-віза до Норвегії

Для здійснення підприємницької діяльності в Норвегії громадянам країн СНД необхідно отримати бізнес-візу. Ця процедура пов’язана з наданням норвезького виду на проживання. Тобто, видача дозволу на проживання практично гарантує візу в паспорті.

Заява на візу (вид на проживання) подається через офіційний сайт департаменту у справах іноземців Норвегії UDI. Там же можна оплатити візовий збір і зарезервувати час для подачі додаткових документів в норвезьке Консульство.