Переїзд фрілансера в Польщу: що потрібно для отримання ВНЖ і для реєстрації своєї діяльності

работа фрилансером

На сьогоднішній день трудова діяльність не за отриманою в університеті професії – це вже ні для кого не новина. Але останнім часом все більше набирають обертів професії, які можуть давати стабільний дохід без офіційного працевлаштування. Цих людей називають фрілансерами, але не кожен розуміє толком хто ці люди. Це не безробітні, які називають себе більш гарним словом, а ті, що працюють без офіційного оформлення, і при цьому часто отримують високу зарплату. Фрілансери – це творчі особистості, які зайняті в різних сферах діяльності і мають докладати більше зусиль до самоорганізації ніж традиційні працівники. Зазвичай, коли справи фрілансерів стрімко йдуть вгору, вони вже починають планувати свій переїзд в іншу країну, причому нерідко місцем призначення стає саме Польща. Але тут і починається більшість проблем, оскільки візу на підставі того, що людина є фрілансером отримати складно, але можливо. Отже, ця стаття має на меті дослідити різні способи офіційної еміграції в Польщі для українських фрілансерів.

Зміст

1 Як фрілансеру емігрувати в Польщу: постановка проблеми

2 Еміграція в Польщу методом отримання Карти Побиту

3 Відкриття власної фірми

4 Бізнес-інкубатори – як класичний спосіб переїзду для фрілансера

5 Податки, які зобов’язаний сплачувати фрілансер в Польщі

Як фрілансеру емігрувати в Польщу: постановка проблеми

За статистичними даними, Україна займає 4-е місце в світі за обсягом доходів, які отримують саме фрілансери. До того ж, ця сфера діяльності стрімко розвивається, із-за чого бажання емігрувати в інші країни, де більше можливостей для власного розвитку і високого заробітку набагато більше, також зростає. Відразу ж зверніть увагу, що в статті не розглядатимуться варіанти переїзду для власників карт поляка.

Це досить очевидно, адже в тих, хто має такий документ проблем з переїздом взагалі не повинно бути, оскільки вони не мають ніяких заборон з цього питання. Також розглядатимуться способи переїзду, якщо насправді ви не є фрілансером (тобто не мали досвіду роботи в Україні, і особливих навичок у сфері зайнятості віддаленого працівника не маєте). Якщо ви хочете таким чином втекти в Польщу, то, мабуть, краще шукати інші методи.

как переехать в Польшу

У статті детально розглянуті дієві методи переїхати, якщо ви маєте власну справу і хотіли б у ньому розвиватися. Також, слід відразу відзначити, що у людей, які не мають досвіду або недостатньо знайомі з тим, як працює польське законодавство є реальний шанс потрапити в пастку, тому докладно перевіряйте будь-яку інформацію, якою ви володієте, про еміграцію.

Оскільки нерідко українці стають жертвами шахраїв, які продають фальшиві запрошення для візи. Головне підступність такого способу в тому, що виїхати вам вдасться, а ось отримати ВНЖ потім – не вдасться в будь-якому випадку.

Тому будьте уважні.
і відкидайте такі пропозиції відразу.

Еміграція в Польщу методом отримання Карти Побиту

Переїхати в Польщу таким чином дійсно реально. У чому його суть? Ви їдете на роботу як звичайний працівник певної спеціальності (будівельник, сортувальник товару, інше) за піврічною робочою візою, далі подаєте документи на Карту Побиту і залишаєтеся в Польщі офіційно ще на рік. При цьому після отримання Карти ви вже можете змінювати сферу діяльності (тобто розвивати власну справу).

Карта Побыту

Звичайно, цей спосіб підійде не всім, оскільки не кожен фрілансер (наприклад, дизайнер або успішний програміст) погодяться майже півроку працювати різноробочим. Тому, якщо таке вам не підходить, то читайте далі, можливо наступні способи вам сподобаються більше. Незважаючи на такий мінус, як робота не з вашої профільної спеціальності, цей спосіб все ж має свої переваги:

  • хороший досвід для тих, хто перебуває у Польщі вперше (знайомство з загальною картиною справ у країні)
  • відносно спокійна адаптація в іншомовній країні;
  • знайомство з новими (і можливо корисними в майбутньому) людьми;
  • гарантований заробіток з перших днів перебування у Польщі (так сказати, побудова фінансової підґрунтя)
  • досить вільного часу на спокійний пошук житла.
Висновок:
цей спосіб може бути корисним для тих, хто не проти попрацювати на іншій роботі, яка приносить непоганий заробіток. Також він підійде тим людям, які не надто впевнені в собі і досить довго адаптуються до нових умов.

Головне, потрібно як можна серйозніше поставитися до оформлення запрошення (для отримання візи), шукайте реальну роботу і сумлінного роботодавця, а не фіктивну можливість!

Відкриття власної фірми

Для тих, хто бажає емігрувати, і вже має певний стартовий капітал кращим способом буде переїзд через відкриття власного ТЗОВ в Польщі. Це справді дає право отримати ВНЖ.

открытие собственной фирмы

Завдяки такому способу, можна на рік забути про бюрократичній системі, і за 1 – 1,5 тис. доларів переїхати в Європу.

Але це зовсім не означає, що таким чином отримати ВНЖ буде дуже легко. Насправді, все виглядає дещо складніше: щоб отримати цей документ ви повинні довести, що цілий рік не просто так проживали в Польщі. Тобто прибуток у вашій фірмі за один рік повинна бути не менше 12 середніх зарплат звичайного поляка (близько 1400 доларів). До того ж, у вашій фірмі повинні бути офіційно влаштовані двоє поляків, або людей, які не потребують візи для трудової діяльності в Польщі. Разом з тим, якщо ваша компанія ще і не займається якоюсь інноваційною діяльністю, то шансів отримати ВНЖ в вас точно немає.

Висновок:
цей спосіб найкраще підійде тим, хто вже має компанію в Україні, і таким чином хоче розширитись на європейський ринок і змінити країну проживання. Новачками з такого точно не варто починати

Бізнес-інкубатори – як класичний спосіб переїзду для фрілансера

На жаль, про цьому способі знають не всі, але його сміливо можна назвати найкращим і найпростішим. Суть цього способу полягає в тому, що польська фірма (бізнес-інкубатор) дає українцеві своє юридична особа у користування, підставою для чого може бути складання цивільно-правового або трудового договору.

Оскільки така організація має власну бухгалтерію і юридичний відділ, користуючись їх послугами набагато легше отримати дозвіл на роботу, і в перспективі ВНП (з-за того, що вам не потрібно доводити значимість власної компанії для польського ринку, як це було в попередньому випадку). Разом з тим, послуги бізнес-інкубатора обійдуться значно дешевше (250 -500 злотих). До того ж, переїхати таким способом має право фрілансер будь-якого роду діяльності, головна умова – професія повинна бути творчою і приносити стабільний дохід.

Висновок:
цей спосіб переїхати до Польщі вигідний, і, мабуть, найбільш економний. Великий плюс у тому, що за 2-3 місяці, фрілансер може оформити запрошення для своїх родичів, а сам – отримати ДНП на 3 роки.

Податки, які зобов’язаний сплачувати фрілансер в Польщі

Будь-яке офіційне перебування в Польщі неможливе без сплати податків. Кожен, хто працює там повинен платити податки, і уникнути цього просто нереально, та й не потрібно, якщо ви плануєте залишатися в країні на тривалий період.

Суми податків у Польщі дійсно високі, тому потрібно бути готовими до цього з самого початку. Відрізняються вони відповідно в залежності від категорій населення та суми доходу. Так, для фізичних осіб, чий загальний дохід за рік складає менше 85 600 злотих, податкова ставка 18%. Якщо ж сума річного доходу перевищує вище названу, то потрібно буде сплатити вже 14839, 02 злотих, і 32% додатково на суму, що перевищує поріг. Також близько 30% потрібно перераховувати до пенсійного фонду і за послуги медичного страхування. У цьому випадку переваги мають ті фрілансери, що працевлаштувалися через бізнес-інкубатори, їх процентна ставка річних виплат значно знижена, і може доходити навіть до 9% (це тільки за умови, що вони втрачають авторські права на продукт, який створюють).

работа в Польше

Отже, як висновок до всіх вищеописаних способів залишається лише додати, що Польща – це не ідеальна країна для отримання ВНЖ таким чином. Адже за пів року можна стати повноправним резидентом ЄС, при цьому ціна питання залишається доступною як для власника малого бізнесу в Україні, так і для фрілансера. Тому, якщо хочете емігрувати – пробуйте, у вас точно все вийде, але дотримуйтеся головного правила – робіть все легально.